Javítóintézetbe kerülhetnek a kiskorú menekültek

POLITIKA
2017 október 11., 07:50

A kormány az Aszódi Javítóintézetben helyezné el azt a két tucat, kísérő nélküli menekült, illetve menedékkérő kiskorút, akiknek az országos "gyermekotthon korszerűsítő" program miatt kellett elhagyniuk a fóti Károlyi István Gyermekközpontot –írja a Népszava.

Az aszódi intézményben fiatalkorú és gyermekkorú elkövetők töltik büntetésüket, itt alakítanának ki egy 48 férőhelyes szálláshelyet egy eddig nem használt iskolaépületben. A lap értesüléseit a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) is megerősítette.

A Magyar Helsinki Bizottság jogi szakértője, Szekeres Zsolt szerint ez európai szinten is botrányos, mert úgy tudja, hogy eddig egyetlen európai országban sem próbálták a menedékkérő gyerekeket ilyen környezetben elhelyezni.

Lényegében egy büntetés-végrehajtási intézet hátsó kertjébe zárják őket, ami azt az üzenetet erősíti, hogy menekültnek lenni bűn, menedékkérelmet kérni bűn 

– mondta a Népszavának.

Az egy zárt, szigorúan őrzött intézmény, nyilván a szökéseket akarják megakadályozni 

– mondta Herczog Mária gyermekjogi szakértő, aki szerint a legnagyobb baj, hogy nem látni a szakmai hátteret és a szakmai indoklást, és nem tudni, a személyzet hogyan tudja segíteni ezeket a gyerekeket. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.