Negyven év alatt tízszeresére nőtt a túlsúlyos fiatalok aránya

Egészségügy
2017 október 11., 09:38

A WHO és a londoni Imperial College adatai szerint 2016-ban több mint tízszer akkora volt az elhízott gyermek- és serdülőkorúak aránya, mint 1975-ben. 124 millióan túlsúlyosak. A jelentés 200 ország adatait vizsgálta.  (Ha pedig nemcsak a fiatalokat nézzük: Az elhízás aránya a világon megkétszereződött 1980 és 2014 között. Legalább 2,8 millióan halnak meg évente a túlsúly vagy az elhízás következményei miatt a világszövetség adatai alapján.)

Nagy-Britanniában minden tizedik 5-19 éves fiatal túlsúlyos. A túlsúlyos fiatalok pedig nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak felnőtt korukban is, ezért komoly egészségügyi problémáknak vannak kitéve, köztük a  diabétesznek és a ráknak.

A jelenség kezelése 2025-re évi 920 milliárd dollárba fog kerülni globálisan a jelentés szerint. A gazdag országokban jellemzően beállt a túlsúlyosok szintje, a világ többi részén viszont egyre növekszik az arány. A fő ok az olcsó, hízlaló élemiszerek terjedése lehet és a kevesebb testmozgás.

A világszövetség azt írta: az elhízás és az alultápláltság egyszerre lehet jelen ugyanabban az országban, közösségben vagy háztartásban is.

A WHO azt ajánlja: az élelmiszeripar támogassa az egészséges táplálkozást a feldolgozott élelmiszerek só-, cukor- és zsírtartalmának csökkentésével, valamint az ilyen termékek reklámozásának korlátozásával. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.