Negyven év alatt tízszeresére nőtt a túlsúlyos fiatalok aránya

A WHO és a londoni Imperial College adatai szerint 2016-ban több mint tízszer akkora volt az elhízott gyermek- és serdülőkorúak aránya, mint 1975-ben. 124 millióan túlsúlyosak. A jelentés 200 ország adatait vizsgálta.  (Ha pedig nemcsak a fiatalokat nézzük: Az elhízás aránya a világon megkétszereződött 1980 és 2014 között. Legalább 2,8 millióan halnak meg évente a túlsúly vagy az elhízás következményei miatt a világszövetség adatai alapján.)

Nagy-Britanniában minden tizedik 5-19 éves fiatal túlsúlyos. A túlsúlyos fiatalok pedig nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak felnőtt korukban is, ezért komoly egészségügyi problémáknak vannak kitéve, köztük a  diabétesznek és a ráknak.

A jelenség kezelése 2025-re évi 920 milliárd dollárba fog kerülni globálisan a jelentés szerint. A gazdag országokban jellemzően beállt a túlsúlyosok szintje, a világ többi részén viszont egyre növekszik az arány. A fő ok az olcsó, hízlaló élemiszerek terjedése lehet és a kevesebb testmozgás.

A világszövetség azt írta: az elhízás és az alultápláltság egyszerre lehet jelen ugyanabban az országban, közösségben vagy háztartásban is.

A WHO azt ajánlja: az élelmiszeripar támogassa az egészséges táplálkozást a feldolgozott élelmiszerek só-, cukor- és zsírtartalmának csökkentésével, valamint az ilyen termékek reklámozásának korlátozásával. (BBC/MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.