Tavaly 180 milliót költött a kormány az olcsó ukrán munkaerő toborzására

gazdaság
2017 október 11., 08:24

A magyar kormány tavaly kezdett el kampányolni Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban, hogy ukrán munkásokat toborozzon Magyarországra. A kampány megszervezésével egy debreceni munkaerőközvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalatát, a Horizon2020 Nonprofit Kft-t bízták meg. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap először 82 millió forintot szánt a kommunikációs stratégiára, a plakátokra, a reklámfilmekre és a rádiós hirdetésekre.

Az mfor.hu a 2016-os költségvetési zárszámadási törvényjavaslatban vette észre, hogy a kormány valójában 180 milliót kötött az „ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatására”. Közben az erre biztosított keret pedig 450 millió forint volt.

A zárszámadás szerint tavaly ebből a következő célokra költöttek:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel;
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása;
  • logisztikai szervezés, tanácsadás;
  • 750 harmadik országbeli munkavállaló toborzása, szűrése, felkészítése, szükség esetén átképzése és Magyarországon való munkába állítása.

A lap idézett a miskolci közgyűlés jegyzőkönyvéből, ahol arról tárgyaltak, hogy a munkaerőhiány ellenére sem emelkedtek a bérek a városban. Közben a a kormány arra buzdítja a vállalkozásokat, hogy alkalmazzanak olcsó, ukrán munkavállalókat. A városvezetés pedig tavaly megállapodást kötött Krivoj Roggal, hogy többek között Miskolcra is toborozzanak olcsó, ukrán munkaerőt.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.