Tavaly 180 milliót költött a kormány az olcsó ukrán munkaerő toborzására

gazdaság
2017 október 11., 06:24
comments 86

A magyar kormány tavaly kezdett el kampányolni Ungváron, Kijevben, Harkovban, Lvovban, Odesszában és Krivoj Rogban, hogy ukrán munkásokat toborozzon Magyarországra. A kampány megszervezésével egy debreceni munkaerőközvetítő cég, a Human Service Agency leányvállalatát, a Horizon2020 Nonprofit Kft-t bízták meg. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap először 82 millió forintot szánt a kommunikációs stratégiára, a plakátokra, a reklámfilmekre és a rádiós hirdetésekre.

Az mfor.hu a 2016-os költségvetési zárszámadási törvényjavaslatban vette észre, hogy a kormány valójában 180 milliót kötött az „ukrán állampolgárok hiányszakmákban történő foglalkoztatására”. Közben az erre biztosított keret pedig 450 millió forint volt.

A zárszámadás szerint tavaly ebből a következő célokra költöttek:

  • megállapodás ukrán székhelyű jogi személyiségű szervezetekkel Magyarországra irányuló munkaerő-közvetítési tevékenységi engedéllyel;
  • toborzó és közvetítő irodák kialakítása Ukrajna jelentősebb foglalkoztatási régióiban,
  • magyar vállalkozások munkaerő-igényéről informatikai adatbázis létrehozása;
  • logisztikai szervezés, tanácsadás;
  • 750 harmadik országbeli munkavállaló toborzása, szűrése, felkészítése, szükség esetén átképzése és Magyarországon való munkába állítása.

A lap idézett a miskolci közgyűlés jegyzőkönyvéből, ahol arról tárgyaltak, hogy a munkaerőhiány ellenére sem emelkedtek a bérek a városban. Közben a a kormány arra buzdítja a vállalkozásokat, hogy alkalmazzanak olcsó, ukrán munkavállalókat. A városvezetés pedig tavaly megállapodást kötött Krivoj Roggal, hogy többek között Miskolcra is toborozzanak olcsó, ukrán munkaerőt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt