285 embernek veszett nyoma a hatalmas kaliforniai futótűzben

Ben Pederson (j) menthető tárgyak után kutat háza romjai között Santa Rosában.Fotó: ROBYN BECK/AFP

Már legalább 23 halálos áldozata van az USA legjobb bortermő vidékén, a kaliforniai Nappa-völgyben terjedő futótűznek, amely teljes városokat pusztít el. A Sonoma megyei seriff tájékoztatása szerint a halálos áldozatokon felül 285 embert tartanak nyilván eltűntként. A rendőrségre összesen 600 eltűntről érkezett bejelentés, közülük 315-öt sikerült megtalálni. Ha valakit nem sikerül megtalálni az otthonaikat elhagyók között, akkor felkeresik leégett otthonukat, és a romok között kutatnak tovább.

A futótüzek a hét első felében visszaszorulni látszottak, de szerdán új erőre kaptak, és most olyan városokat fenyegetnek, mint Sonoma, Napa, Calistoga és Fairfield, melyek eddig megúszták a pusztítást. Az oltást nehezíti az erősödő szél, nem ritkák az 50 km/h-ás széllökések sem. A tűz Sonomában már a történelmi spanyol missziót is fenyegeti. A hatóságok ezért megkezdték a 19. századi műemlék kiürítését.

A korábbi tragikus tapasztalatok alapján a hatóságok most sietve próbálják evakuálni a városokat is. A múlt héten Santa Rosát nem sikerült időben kiüríteni, a városon végigsöprő tűz rengeteg áldozatot követelt. (Via SF Chronicle)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.