5 év után kiszabadítottak egy családot a tálibok fogságából

2017 október 12., csütörtök 14:19

Pakisztáni csapatok kiszabadítottak egy kanadai férfit az amerikai feleségével és 3 közös gyerekükkel a „terroristák fogságából” – közölte a pakisztáni hadsereg. A szabadító akciót az amerikai hírszerzés értesülését követve hajtották végre az ország északnyugati, Afganisztánnal határos csücskében.

A családot 2012 októberében Afganisztánban, Kabul környékén túrázás közben ejtették foglyul, és rabolták el a radikális iszlamista tálibok, az amerikai hírszerzés pedig szerdán tájékoztatta a pakisztáni hatóságokat arról, hogy a foglyokat átszállították Pakisztánba.

A fegyveres erők két, névtelenséget kérő tisztségviselője a kiszabadított túszokat a 34 éves kanadai Joshua Boyleként és a 31 éves amerikai Caitlan Colemanként azonosította. Coleman az elrablásuk idején terhes volt, fogságban szülte meg a gyerekét. Szintén fogságban született a két másik gyerekük is.

A hadsereg közölte, hogy a túszszabadítás sikere bizonyítja, hogy fontos a hírszerzési értesüléseket időben megosztani, és hogy Pakisztán továbbra is elkötelezett a közös ellenségnek tekintett szélsőségesek elleni harcban való együttműködésre. (New York Times, MTI)