Duterte: Ne baszakodjatok velünk, ti szarok!

külföld
2017 október 12., 15:45
comments 81

Irányt váltottak a Fülöp-szigeteki hatóságok a drogellenes háborúban, ami remélhetőleg megnyugtatja a nyugati „vérző szíveket” – közölte Rodrigo Duterte elnök a tévébeszédében, amiben viszont európai nagykövetek kiutasításával is fenyegetőzött.

Az elnök elmondta, hogy a drogellenes háború irányítását a Fülöp-szigeteki drogellenes hivatal (PDEA) hatáskörébe helyezték, mostantól nem a rendőrség felel a Duterte tavaly júniusi hivatalba lépése óta zajló, több ezer ember halálát okozó kábítószer-ellenes műveletekért. A drogellenes háború a PDEA irányítása alatt a nagy kábítószer-hálózatokra fog koncentrálni, így Duterte reméli, ez a változás megnyugtatja a nyugati „vérző szíveket”.

A Fülöp-szigeti államfő ennek ellenére szitkozódva bírálta a műveletek külföldi kritikusait. Olyan európai parlamenti képviselőknek és civilszervezeteknek címezte, amik közül állítólag többen arra figyelmeztették Manilát, hogy az ellenőrizetlen rendőri brutalitás miatt a szigetország elveszítheti kereskedelmi kiváltságait.

A Reuters hírügynökség szerint nem világos, hogy a drogháború irányváltását nyugati nyomásra rendelte-e el az elnök, de Duterte megfenyegette a szerinte az országa belügyeibe beleszóló európai nagyköveteket, hogy kiutasítja őket.

Duterte szidta a nyugati hatalmakat is, amik országokat gyarmatosítottak, háborúkat indítottak, és „olajat loptak a Közel-Keletről”. Azt is mondta, hogy a Kínával és Oroszországgal kötött szövetsége benntartja az országát az ENSZ-ben. Korábban többen sürgették az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát a drogháború kivizsgálásra. Ez felbőszíthette Dutertét, aki azt mondta, Manila megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatait a „vétkes” országokkal, és a nagyköveteket 24 órán belüli távozásra kényszerítheti. Mint mondta:

„Kizárnak az ENSZ-ből? Ti rohadékok, rajta! Beleszóltok az ügyeinkbe, mert szegények vagyunk. Pénzt adtok, aztán elkezdtek dirigálni, hogy mit kell tenni. Ti szarok, túl vagyunk a gyarmati koron. Ne baszakodjatok velünk!”

Rodrigo Duterte július 24-én, amikor megfogadta, hogy minden tiltakozás ellenére is folytatja a lincshadjáratát.
photo_camera Rodrigo Duterte július 24-én, amikor megfogadta, hogy minden tiltakozás ellenére is folytatja a lincshadjáratát. Fotó: NOEL CELIS/AFP

A Fülöp-szigetek vezetői már tavaly is beszéltek arról, hogy irányt váltanak a drogellenes háborúban. Duterte a kritikákat többször elutasította, és azt mondta, „boldogan mészárol le” több millió kábítószerezőt, a műveletekben meggyilkolt gyerekekről pedig azt mondta, a haláluk „járulékos kár”. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.