Táppénzre mehet az olasz nő, akinek megbetegedett a kutyája

Rendkívüli hírlevél
Amit azonnal tudni kell
Képünk illusztráció, ez az angol szetter nem Cucciola.Fotó: Jan / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Az olasz bíróság szerint jogosult a táppénzre a római La Sapienza Egyetem egyik oktatója, aki beteg kutyáját ápolni maradt otthon két napot. A bíróság döntése alapján a hiányzást igazoltnak kell venniük.

A periratokban meg nem nevezett oktató Cucciolával, a 12 éves angol szetterrel maradt otthon két napot a műtétje után. Ügyvédei ezt azzal indokolták, hogy az olasz törvények szerint akár egy év börtönre és tízezer eurós pénzbírságra is ítélhetik azt, aki "súlyos szenvedést" okoz háziállatának. Márpedig szerintük a házikedvenc szenvedett volna, ha a műtét után magára hagyják.

Az oktatót az Olasz Élveboncolás Elleni Liga (LAV) jogászai képviselték. Szerintük a döntés komoly lépés abba az irányba, hogy a nem haszonállatként tartott állatokat családtagként ismerjék el - a bíróság ítélete alapján az oktató azért jogosult táppénzre, amiért a "komoly személyi vagy családi okokból" otthon maradók. (Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.