A Helsinki Bizottság perel a nemzeti konzultáció hazugságai miatt, a Magyar Idők szerint Soros emberei szabotálnak

POLITIKA
2017 október 14., 12:41
comments 165

A Magyar Helsinki Bizottság bírósághoz fordult a „Nemzeti Konzultációban” található félrevezető, a valós tényeket hamis színben feltüntető állítások miatt. Azt kéri a bíróságtól, állapítsa meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda által minden háztartáshoz eljuttatni kívánt „nemzeti konzultációs kérdőívében” szereplő állítások megsértették az egyesület jó hírnévhez fűződő jogait. A civil jogvédők az is kérik, hogy a kormányszerv közleményben fejezze ki sajnálkozását, és fizessen kétmillió forint sérelmi díjat.

A nemzeti konzultációs kérdőív az egyik „kérdéséhez” fűzött „magyarázatában” meg is nevezi a Magyar Helsinki Bizottságot, mint olyan, Soros György által támogatott szervezetet, ami a migránsok enyhébb büntetését akarja elérni.

„Csakhogy a Helsinki Bizottság soha nem szorgalmazta a »migránsok« vagy »bevándorlók« bűntetteinek enyhébb megítélését. Mindig is kiállt a jogegyenlőség mellett.”

- áll a szervezet közleményében.

„A kormánykiadványban szereplő mondatcsonk a Kabinetiroda kiegészítésével azt a hamis látszatot kelti, mintha a Helsinki Bizottság a magyar állampolgárokkal szemben, sőt rovásukra valamiféle előnyhöz, privilégiumhoz akarná juttatni bármelyik »migránst, bevándorlót« bármely bűncselekmény törvény előtti megítélésénél.

Erről szó sincs.

A Helsinki Bizottság egy fontos szakmai vitában foglalt állást, amely arról szól, hogy büntethető legyen-e a menedékkérők szabálytalan határátlépése.”

A magyar kormány végbelében élő Magyar Idők napilap természetesen már azelőtt értesült a perről, hogy a Helsinki Bizottság erről közleményt adott volna ki, hiszen „kormányzati forrásból” már szóltak nekik. A lap azt írta, hogy „Soros emberei” megtorpedózták a nemzeti konzultációt, de vádjaikat „nyilvánvaló hazugságra alapozzák”.

A lap szerint a nemzeti konzultáció valamennyi kérdőívének bezúzatását és a kormányzati akció honlapjának lekapcsolását is követeli személyiségi jogaik megsértése miatt a Helsinki Bizottság.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.