A Parlament elé vonulva követeltek lakhatási jogokat mindenkinek

POLITIKA
2017 október 14., 16:34
comments 228

Sok százan vonultak végig szombat délután Budapest belvárosán a Deák tértől a Parlamentig, hogy mindenkit megillető lakhatási jogokat követeljenek. A menetet A Város Mindenkié (AVM) szervezte, és több mint 50 civil szervezet csatlakozott hozzá.

Az AVM az elmúlt években is szervezett hasonló vonulásokat, de akkor még Az Üres Lakások menete néven: azokkal az akcióikkal a rengeteg üresen álló önkormányzati bérlakásra akarták felhívni a figyelmeket, melyeket a főváros, illetve a kerületek nem újítanak fel, hanem hagyják lerohadni, hogy utána könnyedén értékesíthessék őket. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Az idei vonulásnak viszont már Lakásmenet volt a neve, mivel a szervezők tágítottak a fókuszon, és az összes olyan problémára fel akarták hívni a figyelmet, melyek miatt ma egyre súlyosabb lakhatási válság van Magyarországon. Ugyan az AVM elsősorban hajléktalan és lakhatási szegénységgel küzdő embereket képviselő mozgalom, de a felsorolt problémák között volt egy rakás olyan is, melyek nem csak a legszegényebb embereket sújtják: az elszabaduló albérletárak, az állami kontroll teljes hiánya, a drága és kevés kollégiumi hely mind ilyesmire példa. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Az AVM részéről Lakatosné Jutka mondott beszédet még a vonulás előtt, és ő is azt hangsúlyozta, hogy a lakhatási válság egyre jobban felszínre kerül ma Magyarországon. Említette a devizahiteleseket, azokat a húszonéveseket, akik képtelenek elköltözni szüleiktől, és beszélt arról is, hogy ma a hazai lakásállománynak csak kevesebb mint 2 százaléka szociális bérlakás. Ehhez képest kétmillió ember él olyan háztartásokban, ahol szokott csúszás lenni a rezsi vagy a lakbér befizetésével, az elmúlt években 30-40 százalékos lakbéremelkedést lehetett látni, több ezer gyereket szakítanak el a családjától csak azért, mert szegény családról van szó és évente több százan fagynak meg telente. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Lakatosné szerint pedig lenne pénz és lenne megoldás is, az AVM szociálipolitikai szakértőkkel együttműködve számos konkrét javaslatot nyújtott be az elmúlt években, melyekkel mérsékelni lehetett volna a válságot, de nem álltak szóba velük a hatalom részéről. Szerdán amúgy az AVM hat ellenzéki pártnak mutatta be a hat legfontosabb lakhatási követelésüket, és a pártok jelezték, hogy támogatják ezeket. Olyan követelésekről volt szó, mint hogy a lakhatáshoz való jogot nevesíteni kell az alkotmányban vagy hogy országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatásra lenne szükség. 

link Forrás

A szombati vonulás útvonalát úgy tervezték meg, hogy érintsék az összes olyan közelben lévő hivatalt vagy minisztériumot, ahonnan a lakhatási válság egyes tünetei eredeztethetőek. 

photo_camera Fotó: Halász Júlia

Így a hazai vonulásos tüntetések átlagánál jóval hangosabb résztvevők megálltak a Fővárosi Önkormányzat előtt, ahol lakbér- és rezsitámogatást és szociális bérlakásokat követeltek, a Belügyminisztérium előtt, ahol a hajléktalanokat kriminalizáló törvények és a közmunka-program visszásságai ellen, valamint a mindenkinek járó lakcímért tüntettek, az Emmi épülete előbb pedig az ellen a gyakorlat ellen, hogy a hatóságok rendszeresen szegény családokból szakítanak ki gyerekeket, csak azért, mert a család rossz anyagi körülmények között él. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.