Hamarosan eltűnhet Venezuela utolsó gleccsere is

tudomány
2017 október 15., 02:59
comments 59
Venezuela utolsó gleccsere a Humboldt-csúcs cirkuszvölgyében
photo_camera Venezuela utolsó gleccsere a Humboldt-csúcs cirkuszvölgyében Fotó: Google Maps Satelite View

Venezuela ugyan trópusi ország nagykiterjedésű őserdőkkel, de az ország északnyugati részén elterülő Sierra Nevada de Mérida hegység négyezres csúcsai között nemrég még gleccserek kanyarodtak, így, többesszámban. 1991-ben még öt gleccser csorgott a maga észrevehetetlen tempójában a csúcsok közti völgyzugokban.

Mára már csak egy maradt, de az is alig tíz hektárnyi területet tölt ki az ország legmagasabb csúcsa, a 4940 méteres Humboldt-csúcs egyik cirkuszvölgyében, más szóval kárfülkéjében. A szintén a 19. századi német felfedezőről, Alexander von Humboldtról elnevezett gleccser visszahúzódása egy húszezer évvel ezelőtt kezdődött folyamat lezárása. Akkor kezdett visszahúzódni az a jégtakaró, amely az utolsó jégkorszak végén hatszáz négyzetkilométert fedett le a mai Venezuela területén.

A gleccserek visszahúzódását a globális felmelegedés gyorsította. A Humboldt-gleccser végső elolvadásával Venezuela lehet az első ország, amely a műholdas megfigyelések korszakában veszíti el az összes gleccserét. Apropó, műholdak: a képlékeny venezuelai politikai helyzet miatt elképzelhető, hogy a tudósok a gleccser utolsó éveit, hónapjait már csak távolról figyelhetik meg. Az utolsó nagy tudományos expedíció 2015-ben járt a gleccsernél, de az egyik résztvevője, Carsten Braun szerint már akkor katonai gyakorlóruhába öltözött emberek rángatták le a buszról, hogy kihallgassák. Azóta Venezuela még veszélyesebb hely lett. (Via The Economist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.