Tíz év után véget ér a nagykoalíció Ausztriában

külföld
2017 október 15., 03:37
comments 196

Előrehozott parlamenti választás kezdődött vasárnap reggel Ausztriában. 16 párt indul, de az előzetes közvélemény-kutatások szerint közülük csak hatnak van igazán esélye arra, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt.

A várakozások szerint a legtöbb szavazatot - nagyjából minden harmadikat - az eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz konzervatív pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kapja. Mióta Kurz májusban átvette a párt irányítását, az ÖVP még inkább jobbra tolódott. A 31 éves pártelnök a balkáni menekültútvonal lezárásával és a menekülteknek és külföldieknek járó támogatások csökkentésével kampányolt. Ezért a szélsőjobboldali FPÖ azzal is vádolta Kurzot, hogy lenyúlta a programjukat. 

Sebastian Kurz
photo_camera Sebastian Kurz Fotó: ALEX HALADA/AFP

A szavazatok negyedére számíthat az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), és hasonló eredményt várnak az Osztrák Szociáldemokrata Párttól (SPÖ) is. A maradék - jóval kevesebb mint 20 százaléknyi - szavazaton a Zöldek, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), és az egykori zöldpárti Peter Pilz alapította Pilz Listája osztozik majd, ha a prognózisok beigazolódnak.

Az országban azért kell előrehozott választásokat tartani, mert az SPÖ és az ÖVP közötti nagykoalíció tavasszal válságba került. Mindkét párt jelezte, hogy a mostani választás után nem kívánja folytatni a közös kormányzást. Az elemzők ezért az ÖVP és az FPÖ koalícióját valószínűsítik.

A jelenlegi kétpárti kormány, a hagyományoknak megfelelően, várhatóan kedden bejelenti lemondását. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.