Tíz év után véget ér a nagykoalíció Ausztriában

Előrehozott parlamenti választás kezdődött vasárnap reggel Ausztriában. 16 párt indul, de az előzetes közvélemény-kutatások szerint közülük csak hatnak van igazán esélye arra, hogy átlépje a parlamentbe jutáshoz szükséges 4 százalékos küszöböt.

A várakozások szerint a legtöbb szavazatot - nagyjából minden harmadikat - az eddigi külügyminiszter, Sebastian Kurz konzervatív pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kapja. Mióta Kurz májusban átvette a párt irányítását, az ÖVP még inkább jobbra tolódott. A 31 éves pártelnök a balkáni menekültútvonal lezárásával és a menekülteknek és külföldieknek járó támogatások csökkentésével kampányolt. Ezért a szélsőjobboldali FPÖ azzal is vádolta Kurzot, hogy lenyúlta a programjukat. 

Sebastian KurzFotó: ALEX HALADA/AFP

A szavazatok negyedére számíthat az ÖVP-től jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), és hasonló eredményt várnak az Osztrák Szociáldemokrata Párttól (SPÖ) is. A maradék - jóval kevesebb mint 20 százaléknyi - szavazaton a Zöldek, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS), és az egykori zöldpárti Peter Pilz alapította Pilz Listája osztozik majd, ha a prognózisok beigazolódnak.

Az országban azért kell előrehozott választásokat tartani, mert az SPÖ és az ÖVP közötti nagykoalíció tavasszal válságba került. Mindkét párt jelezte, hogy a mostani választás után nem kívánja folytatni a közös kormányzást. Az elemzők ezért az ÖVP és az FPÖ koalícióját valószínűsítik.

A jelenlegi kétpárti kormány, a hagyományoknak megfelelően, várhatóan kedden bejelenti lemondását. (BBC/MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.