Autójában robbantották fel a leghíresebb máltai újságírót

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Peugeot-jában robbantották fel Daphne Caruana Galiziát, az egyik legismertebb máltai újságírót hétfő délután, pár perccel azután, hogy elhagyta otthonát Bidnija városában, nem messze Mosta városától. Egyelőre nem sok részlet derült ki az esetről, az elkövetés pontos eszköze sem ismert. 

Joseph Muscat miniszterelnök azt nyilatkozta: tudja, hogy mind személyesen, mind politikailag nagy kritikusa volt az újságíró, de ez a barbár támadás megmagyarázhatatlan, borzalmas, semmi nem indokolhat ilyen önbíráskodást. 

A TVM máltai lap szerint az újságíró két hete feljelentést tett, miután fenyegető leveleket kapott. 

Galizia írta az egyik legolvasottabb máltai oknyomozó portál, a Running Commentary cikkeit. Harminc éve írt újságot: 1987-ben a  The Sunday Times of Malta, majd a The Malta Independent munkatársa volt, de személyes blogja - ami egyszerre végzett tényfeltárást, és adott helyet kritikus publicisztikáknak - tette igazán ismertté. 

A Politico 2016-ban úgy írt róla, mint az egyik legaktívabb újságíróról, aki változásokat generált nem csak országában, de Európában is. Munkájának jelentőségét elég szépen mutatja, hogy jobb napjain 400 ezren is olvasták a blogját, ami esetenként meghaladta a komplett máltai sajtó napi olvasószámait is. 

Többek közt ő vezette az oknyomozást a Panama-iratok máltai szálain is, amik Konrad Mizzit, a Máltai Munkáspárt képviselőjét és Keith Schembrit, Muscat kormányfő kabinetfőnökét is elérték. Később egy cikkében azt állította, hogy a panamai Egrant vállalat valódi tulajdonosa Michelle Muscat, a miniszterelnök felesége volt.  (Times of Malta / BBC)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 10,6 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.