Autójában robbantották fel a leghíresebb máltai újságírót

külföld
2017 október 16., 16:05
link Forrás

Peugeot-jában robbantották fel Daphne Caruana Galiziát, az egyik legismertebb máltai újságírót hétfő délután, pár perccel azután, hogy elhagyta otthonát Bidnija városában, nem messze Mosta városától. Egyelőre nem sok részlet derült ki az esetről, az elkövetés pontos eszköze sem ismert. 

Joseph Muscat miniszterelnök azt nyilatkozta: tudja, hogy mind személyesen, mind politikailag nagy kritikusa volt az újságíró, de ez a barbár támadás megmagyarázhatatlan, borzalmas, semmi nem indokolhat ilyen önbíráskodást. 

A TVM máltai lap szerint az újságíró két hete feljelentést tett, miután fenyegető leveleket kapott. 

link Forrás

Galizia írta az egyik legolvasottabb máltai oknyomozó portál, a Running Commentary cikkeit. Harminc éve írt újságot: 1987-ben a  The Sunday Times of Malta, majd a The Malta Independent munkatársa volt, de személyes blogja - ami egyszerre végzett tényfeltárást, és adott helyet kritikus publicisztikáknak - tette igazán ismertté. 

A Politico 2016-ban úgy írt róla, mint az egyik legaktívabb újságíróról, aki változásokat generált nem csak országában, de Európában is. Munkájának jelentőségét elég szépen mutatja, hogy jobb napjain 400 ezren is olvasták a blogját, ami esetenként meghaladta a komplett máltai sajtó napi olvasószámait is. 

Többek közt ő vezette az oknyomozást a Panama-iratok máltai szálain is, amik Konrad Mizzit, a Máltai Munkáspárt képviselőjét és Keith Schembrit, Muscat kormányfő kabinetfőnökét is elérték. Később egy cikkében azt állította, hogy a panamai Egrant vállalat valódi tulajdonosa Michelle Muscat, a miniszterelnök felesége volt.  (Times of Malta / BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.