Autójában robbantották fel a leghíresebb máltai újságírót

2017 október 16., hétfő 16:05
81

Peugeot-jában robbantották fel Daphne Caruana Galiziát, az egyik legismertebb máltai újságírót hétfő délután, pár perccel azután, hogy elhagyta otthonát Bidnija városában, nem messze Mosta városától. Egyelőre nem sok részlet derült ki az esetről, az elkövetés pontos eszköze sem ismert. 

Joseph Muscat miniszterelnök azt nyilatkozta: tudja, hogy mind személyesen, mind politikailag nagy kritikusa volt az újságíró, de ez a barbár támadás megmagyarázhatatlan, borzalmas, semmi nem indokolhat ilyen önbíráskodást. 

A TVM máltai lap szerint az újságíró két hete feljelentést tett, miután fenyegető leveleket kapott. 

Galizia írta az egyik legolvasottabb máltai oknyomozó portál, a Running Commentary cikkeit. Harminc éve írt újságot: 1987-ben a  The Sunday Times of Malta, majd a The Malta Independent munkatársa volt, de személyes blogja - ami egyszerre végzett tényfeltárást, és adott helyet kritikus publicisztikáknak - tette igazán ismertté. 

A Politico 2016-ban úgy írt róla, mint az egyik legaktívabb újságíróról, aki változásokat generált nem csak országában, de Európában is. Munkájának jelentőségét elég szépen mutatja, hogy jobb napjain 400 ezren is olvasták a blogját, ami esetenként meghaladta a komplett máltai sajtó napi olvasószámait is. 

Többek közt ő vezette az oknyomozást a Panama-iratok máltai szálain is, amik Konrad Mizzit, a Máltai Munkáspárt képviselőjét és Keith Schembrit, Muscat kormányfő kabinetfőnökét is elérték. Később egy cikkében azt állította, hogy a panamai Egrant vállalat valódi tulajdonosa Michelle Muscat, a miniszterelnök felesége volt.  (Times of Malta / BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt