Már legalább 276 halottja van az afrikai történelem második legsúlyosabb terrortámadásának

A vasárnap délutáni 189-ről már aznap estére 276-ra nőtt a szomáliai főváros, Mogadishu forgalmas központjában elkövetett bombamerénylet halottjainak száma. Az áldozatok száma várhatóan tovább gyarapszik majd, ugyanis több százan sérülten fekszenek a város kórházaiban, és több tucatnyian lehetnek még a romok alatt.

Fotó: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP

A város kórházai vasárnap estére teljesen megteltek, az orvosok küszködnek a sérültek ellátásával. Közben a Safari szálloda és környékének romjai közt még hétfőn is szomáliaiak százai keresték hozzátartozóikat, sokan puszta kézzel kaparva a földet és a robbanásban szétszóródó köveket.

Vasárnap este a városban több százan tüntettek a terrorizmus ellen, és kérték a szomáliai kormányt, tegyen többet a terrorszervezetek elleni harcban.

Fotó: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP

A merénylet mögött a legtöbb szakértő szerint a Szomáliában tevékenykedő iszlamista szervezet, az al-Shabaab áll, bár az al-Kaidával együttműködő csoport hivatalosan még nem vállalta a merényletet. Az al-Shabaab Szomália jelentős területeit ellenőrzése alatt tartja, célja pedig az, hogy uralmát az anarchiába süllyedő állam teljes területére kiterjessze. Mikor Szomália vezetői, és Donald Trump amerikai elnök is arról beszélt az év elején, hogy le kell számolni az al-Shabaab terroristáival, a szervezet azzal fenyegetőzött, hogy minden eddiginél pusztítóbb bombamerényleteket fog elkövetni.

A vasárnapi merényletben egy teherautót használtak, amiben

több száz kilónyi, katonai és házilag készített robbanóanyagot szállítottak.

A teherautó valószínűleg a Szomáliai külügyminisztérium épületét célozta meg, de már korábban félreállították egy ellenőrzőpontnál. Mielőtt azonban a katonák megkezdték volna a jármű átkutatását, a sofőr gázt adott, majd az ellenőrzőpontot letarolva, néhány méter megtétele után felrobbant.

Fotó: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP

A robbanás pusztítását erősítette, hogy a detonáció közelében volt egy nagy üzemanyagszállító jármű is, ami szintén felrobbant, hatalmas tűzgolyót elszabadítva. A két egymást követő robbanás miatt a vasárnapi híradások kettős bombamerényletről beszéltek, de úgy tűnik, a tanker ottlétével nem terveztek a terroristák.

Fotó: MOHAMED ABDIWAHAB/AFP

A Guardian szakértői szerint épp ezért valószínűsíthető, hogy az al-Shabaab sem számolt azzal, hogy a merénylet ilyen iszonyatos pusztítást okoz majd.

Jelen állás szerint a mogadishui merénylet Szomália történelmének legpusztítóbb terrortámadása, és egész Afrikában is csak egy merénylet, a Boko Haram 2014-es nigériai mészárlása követelt több halálos áldozatot Gamboru és Ngala városokban. Akkor a hivatalos adatok szerint legalább 300 ember halt meg. (Guardian)