Az ENSZ a mianmariak kérésére visszavonta a mianmari rohingyák éhezéséről szóló jelentését

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete visszavonta a mianmari rohingyákat fenyegető éhínségről szóló jelentést, miután a mianmari kormány ezt követelte tőlük - tudta meg a Guardian.

Fotó: Allison Joyce/Getty Images

A World Food Programme (WFP) még júliusban, tehát azelőtt, hogy félmillió rohingya átmenekült volna a szomszédos Bangladesbe, arra figyelmeztetett, hogy Mianmar muszlimok lakta részén 80 000 gyereket fenyeget az éhínség. Az erről publikált 6 oldalas dokumentumról beszámolt a sajtó is, azonban ma a helyén csak egy rövid közlemény szól arról, hogy a WFP és Mianmar közösen dolgoznak egy átdolgozott verzióján, és addig senki se idézze az eredeti dokumentumot.

A Guardiannak nyilatkozó szakemberek szerint az ENSZ azért vonhatta vissza a jelentést, mert abból a világszervezetre nézve is kellemetlen dolgokat lehetett kikövetkeztetni. Nevezetesen hogy a rohingyák azért is éheznek, mert a WFP mianmari élelmezési programjait az ország más részeire irányította át, ahol könnyebb volt együttműködni a kormánnyal.

A WFP újságírói kérdésre at válaszolta, hogy a jelentésüket azért vonták vissza, mert a mianmari kormány azt kérte, hogy közösen vizsgálják ki annak tartalmát. Az ENSZ-nek egyébként nem ez az egyetlen ilyen ügye, a Mianmarban dolgozó legmagasabb rangú hivatalnokuk éppen most készül elhagyni az országot, miután kiderült, hogy rendszeresen akadályozta a rohingyákon segíteni igyekvőket.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.