Az ENSZ a mianmariak kérésére visszavonta a mianmari rohingyák éhezéséről szóló jelentését

külföld
2017 október 17., 06:32
comments 74

Az ENSZ élelmezésügyi szervezete visszavonta a mianmari rohingyákat fenyegető éhínségről szóló jelentést, miután a mianmari kormány ezt követelte tőlük - tudta meg a Guardian.

photo_camera Fotó: Allison Joyce/Getty Images

A World Food Programme (WFP) még júliusban, tehát azelőtt, hogy félmillió rohingya átmenekült volna a szomszédos Bangladesbe, arra figyelmeztetett, hogy Mianmar muszlimok lakta részén 80 000 gyereket fenyeget az éhínség. Az erről publikált 6 oldalas dokumentumról beszámolt a sajtó is, azonban ma a helyén csak egy rövid közlemény szól arról, hogy a WFP és Mianmar közösen dolgoznak egy átdolgozott verzióján, és addig senki se idézze az eredeti dokumentumot.

A Guardiannak nyilatkozó szakemberek szerint az ENSZ azért vonhatta vissza a jelentést, mert abból a világszervezetre nézve is kellemetlen dolgokat lehetett kikövetkeztetni. Nevezetesen hogy a rohingyák azért is éheznek, mert a WFP mianmari élelmezési programjait az ország más részeire irányította át, ahol könnyebb volt együttműködni a kormánnyal.

A WFP újságírói kérdésre at válaszolta, hogy a jelentésüket azért vonták vissza, mert a mianmari kormány azt kérte, hogy közösen vizsgálják ki annak tartalmát. Az ENSZ-nek egyébként nem ez az egyetlen ilyen ügye, a Mianmarban dolgozó legmagasabb rangú hivatalnokuk éppen most készül elhagyni az országot, miután kiderült, hogy rendszeresen akadályozta a rohingyákon segíteni igyekvőket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.