Franciaországban büntethetővé tennék a nők utáni füttyögést

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Egy új francia törvény betiltaná a nők utáni füttyögést és minden egyéb utcai zaklatást, az elkövetőket pedig helyszíni bírsággal sújtanák - jelentette be a francia nőügyi minisztérium. Az ügyet felvállaló 34 éves Marlene Schiappa államtitkár céja a férfiak közterületi szexizmusának megállítása.

Marlene SchiappaFotó: BERTRAND GUAY/AFP

Schiappa szerint azért van nagy szükség az új törvényre, mert jelenleg a francia jog nem védi a nőket az utcai zaklatástól. Amikor az államtitkárt arról kérdezték, hogy pontosan hogy is fogja a törvény megkülönböztetni a zaklatást és a flörtölést, Schiappa azt válaszolta, hogy „pontosan tudjuk hol az a határ, amin túl már fenyegetve érezzük magunkat az utcán”.

Példaként pedig azt hozta fel, amikor „az arcodtól 10-20 centire beszélnek, és 17-szer kérik el a telefonszámodat”.

Jelenleg egy többpárti bizottság a francia rendőrséggel közösen dolgozik az utcai zaklatás pontos jogi definiálásán. Schiappa szerint még a helyszíni bírság mértéke is eldöntendő kérdés.A törvényről 2018-ban szavaznak. (RFI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.