Franciaországban büntethetővé tennék a nők utáni füttyögést

2017 október 17., kedd 8:27
370

Egy új francia törvény betiltaná a nők utáni füttyögést és minden egyéb utcai zaklatást, az elkövetőket pedig helyszíni bírsággal sújtanák - jelentette be a francia nőügyi minisztérium. Az ügyet felvállaló 34 éves Marlene Schiappa államtitkár céja a férfiak közterületi szexizmusának megállítása.

Marlene Schiappa Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

Schiappa szerint azért van nagy szükség az új törvényre, mert jelenleg a francia jog nem védi a nőket az utcai zaklatástól. Amikor az államtitkárt arról kérdezték, hogy pontosan hogy is fogja a törvény megkülönböztetni a zaklatást és a flörtölést, Schiappa azt válaszolta, hogy „pontosan tudjuk hol az a határ, amin túl már fenyegetve érezzük magunkat az utcán”.

Példaként pedig azt hozta fel, amikor „az arcodtól 10-20 centire beszélnek, és 17-szer kérik el a telefonszámodat”.

Jelenleg egy többpárti bizottság a francia rendőrséggel közösen dolgozik az utcai zaklatás pontos jogi definiálásán. Schiappa szerint még a helyszíni bírság mértéke is eldöntendő kérdés.A törvényről 2018-ban szavaznak. (RFI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt