Kiverték az Iszlám Államot a saját fővárosából

Az amerikaiak által támogatott milíciák kedden visszafoglalták az Iszlám Államtól a szíriai Rakkát - jelentette a Syrian Observatory for Human Rights szervezet.

Az SDF katonái Rakka romjai közt.Fotó: Morukc Umnaber/dpa Picture-Alliance/AFP

Rakka sokáig az ISIS által kikiáltott kalifátus fővárosaként működött, a város terein forgattak többet a terrorszervezet híresen kegyetlen kivégzős videóiból. A város elvesztése így szimbolikus jelentőségű a most már jó ideje visszaszorulóban lévő Iszlám Állam számára.

A várost most a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű koalíció foglalta el, amely az amerikaiak által támogatott kurd és arab fegyveres csoportokból áll. Rakka ostroma még júniusban kezdődőtt, mára a város szinte teljes egésze romokban áll.

A hírről beszámoló Reuters hírügynökség szerint Rakka utcáin még hallani időnként lövéseket, de az ostromlók már az utcákon ünnepelnek. Az ISIS katonáinak egyik utolsó végvára a város stadionja volt, de már ott is az SDF egyik zászlója leng.

Az SDF egyik szóvivője szerint még néhány órára lesz szükség az utolsó ISIS-állások felszámolásához, és az elaknásított részek megtisztítása még jó ideig tarthat.

November végén 476 újság, rádió, tévécsatorna és internetes oldal ajándékozta oda magát nemzetstratégiai közérdekből az új fideszes médiaalapítványnak, az eddiginél is jobban a kormány felé hajlítva a magyar nyilvánosságot.

A 444 nem közpénzből működik, és szerencsére senki sem tud bennünket a Fidesznek ajándékozni.

A hosszú távú, biztos működéshez viszont a te segítségedre is szükségünk van. Idén 50 millió forintot szeretnénk olvasóinktól összegyűjteni, 36 millió már összejött, ezt nagyon köszönjük!

Hogy elérjük a kitűzött célt, kérjük támogasd rendszeresen a 444-et!

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.