Kiverték az Iszlám Államot a saját fővárosából

külföld
2017 október 17., 10:36
comments 61

Az amerikaiak által támogatott milíciák kedden visszafoglalták az Iszlám Államtól a szíriai Rakkát - jelentette a Syrian Observatory for Human Rights szervezet.

photo_camera Az SDF katonái Rakka romjai közt. Fotó: Morukc Umnaber/dpa Picture-Alliance/AFP

Rakka sokáig az ISIS által kikiáltott kalifátus fővárosaként működött, a város terein forgattak többet a terrorszervezet híresen kegyetlen kivégzős videóiból. A város elvesztése így szimbolikus jelentőségű a most már jó ideje visszaszorulóban lévő Iszlám Állam számára.

A várost most a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű koalíció foglalta el, amely az amerikaiak által támogatott kurd és arab fegyveres csoportokból áll. Rakka ostroma még júniusban kezdődőtt, mára a város szinte teljes egésze romokban áll.

A hírről beszámoló Reuters hírügynökség szerint Rakka utcáin még hallani időnként lövéseket, de az ostromlók már az utcákon ünnepelnek. Az ISIS katonáinak egyik utolsó végvára a város stadionja volt, de már ott is az SDF egyik zászlója leng.

Az SDF egyik szóvivője szerint még néhány órára lesz szükség az utolsó ISIS-állások felszámolásához, és az elaknásított részek megtisztítása még jó ideig tarthat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt