Németországban rajtaütöttek a Hells Angelsen

Hajnalban több helyen rajtaütött az észak-rajna-vesztfáliai rendőrség a német tartományban újonnan betiltott Hells Angels (Pokol Angyalai) és egy másik bűnszervezet tagjain. Több mint 700 rendőr vett részt az összehangolt akcióban, amit 16 városban, összesen 50 lakásban és üzlethelyiségben hajtottak végre, hogy bizonyítékokat gyűjtsenek a Németországban 1973 óta működő Hells Angels és a Clan 81 nemzetközi bűnszervezet németországi csoportjai ellen.

A két szervezetet a tartományi hatóságok az előző nap tiltották be azzal a gyanúval, hogy szervezett bűnözői tevékenységek széles körével foglalkoznak, de országos tilalom nincs érvényben ellenük. Az észak-rajna-vesztfáliai belügyminisztérium szerint a Hells Angels fegyveres erőszakcselekmények, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetésével és prostitúcióra kényszerítéssel foglalkozik. A szervezet németországi székhelye Erkrath városban van.

Fotó: Roland Weihrauch / dpa / AFP

A rajtaütések egy részében elővigyázatosságból részt vettek a rendőrség különleges alakulatai is, de a gyanúsítottak esetleges ellenállásáról vagy őrizetbe vételéről egyelőre nem közöltek semmit. Herbert Reul tartományi belügyminiszter azt mondta: „A jogállam nem tűrhet meg semmilyen párhuzamos társadalmat, amelyben nem tartják tiszteletben az államhatalmat és annak erőszak-monopóliumát. Megalapozott a gyanú arra, hogy ezeknek a szervezeteknek a tagjai bűnözők.” (MTI)