Szellemhajókon csempészték a gázolajat Líbiából Olaszországba

Illegális nemzetközi gázolaj-kereskedelmet lepleztek le Líbia és Olaszország között. A csempészek engedély nélkül, „szellemhajókkal” szállították a líbiai gázt Szicíliába, majd onnan eladták az olasz és európai piacra – közölte a cataniai ügyészség.

Három embert őrizetbe vettek, hárman házi őrizetben vannak, másik hármat pedig köröznek. Olasz, máltai és líbiai állampolgárokról van szó. Az őrizetbe vett emberek között van az olaszországi székhelyű MaxCom kőolaj- és gázszolgáltató vállalat elnöke is.

A szicíliai ügyészség közleménye szerint a Líbia és Olaszország közötti gázcsempészet jól szervezetten működött. A gázt líbiai fegyveresek lopták el a Tripolitól 40 km-re nyugatra található Závja gázfinomítójából. Innen szellemhajókkal, vagyis a hatóságok tudta nélkül, a tengeri kereskedelmi útvonalak megkerülésével szállították szicíliai finomítókba, majd egy máltai cég értékesítette az olasz és az európai piacon.

A vizsgálatot vezető Carmelo Zuccaro szicíliai ügyész hatalmas üzletnek nevezte az illegális gázkereskedelmet. Becslés szerint 30 utazással több mint 80 millió kiló gázolajat csempésztek, kb. 30 millió eurót kaszálva. (MTI, Malta Today)