Változás nélkül nincs igazság, mondják a meggyilkolt máltai újságíró gyermekei

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Rendőrök és helyszínelők Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró felrobbantott autójánál 2017. október 16-án.Fotó: STR/AFP

A máltai kormány "könyörtelen nyomulásáról" írta a Facebookon Matthew Caruana Galizia, a hétfőn felrobbantott máltai újságíró, Daphne Caruana Galizia fia. A posztját két fivére, Andrew és Paul is aláírta. A leghíresebb máltai oknyomozó gyermekei szerint a arra próbálják rávenni őket, hogy támogassák a kormány kezdeményezését, melyben egymillió eurós nyomravezetői díjat ajánlottak fel a gyilkosság feltárásában segítőknek.

Peter (balról a második) és Matthew Caruana Galizia, a meggyilkolt Daphne Caruana Galizia férje és fia a gyilkosság helyszínén. Daphnét bidnijai otthona közelében robbantották fel az autójában 2017. október 16-án.Fotó: STR/AFP

A fiúk azt írták, hogy változás nélkül nem érdekli őket az igazság. "A kormány és a rendőrség, amely életében is cserbenhagyta anyánkat, a halálában is cserbenhagyja őt. Azok, akik amióta az eszünket tudjuk, csak elhallgattatni próbálták anyánkat, nem szolgáltathatnak igazságot a halála ügyében" - írták.

Joseph Muscat miniszterelnök lemondását külön is követelték - Caruana Galizia oknyomozásainak egyik fő tárgya a miniszterelnök volt, utolsó cikke is róla szólt. A Panama-iratok feldolgozása során az oknyomozó arra jutott, hogy Muscat is érintett a vagyonrejtegetésben.

Gyermekei most azt követelik, hogy Muscat vállalja a politikai felelősséget és mondjon le. "Mondjon le, mert nem tudta megvédeni az alapvető szabadságjogokat" - írták. A gyilkosság után maga Muscat beszélt arról, hogy Caruana Galizia megölése "támadás a szólásszabadság", vagyis egy alapvető szabadságjog ellen. (Via BBC)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.