2019 márciusában mondhat le a trónról a japán császár

2019 március végén mond majd le trónjáról Akihito császár, értesült az Aszahi Simbun kormányzati forrásokból. A lap értesülései szerint azért, mert a pénzügyi év is márciussal zárul, így pedig egyszerűbb lesz a trónátadáshoz szükséges bürokratikus ügyintézés. Április elsejével, az új pénzügyi év kezdetével már az új uralkodó, a császár legidősebb fia, Naruhitó koronaherceg lép trónra.

A kormány az utolsó simításokat végzi a trónátadási menetrenden. Az Aszahi értesülései szerint Abe Sindzó kormányfő novemberben felelős beosztású tisztviselőkkel és az uralkodóház képviselőivel tanácskozik majd, és csak utána jelenti be hivatalosan a trónátadás dátumát.

A lap értesüléseit egyelőre az uralkodóház szóvivője sem erősítette meg.

Japánban a nyáron fogadták el a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi, hogy Akihito átadja a trónt az 57 éves Naruhitónak. Nagyjából 200 évvel ezelőtt fordult elő legutóbb ilyesmi. A törvény, amelyet kifejezetten Akihitóra írták, hogy a trón örökösei ne követhessék túl könnyen a példáját, három évig lesz érvényben A szigort a császári család tagjainak egyre csökkenő száma is indokolja, ami a jövőben nehezebbé teheti a trónöröklést.

A 83 éves japán császár tavaly augusztusban televíziós beszédben fordult a japán lakossághoz, és azt mondta, hogy kora miatt a jövőben nehézkessé válhat számára feladatainak teljes körű ellátása. Akihitót 2003-ban műtötték prosztatarák miatt. A jelenlegi törvények azt feltételezik, hogy a császár élete végéig uralkodik. A császár bejelentését a lakosság - a közvélemény-kutatások szerint - mély együttérzéssel fogadta. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.