Romániában több ezer elítélt szabadulhat, mert nincs elég hely a börtönökben

2017 október 20., péntek 11:36
39

Még tavasszal fogadta el a román parlament azt a törvényt, ami a túlzsúfolt román börtönökben uralkodó állapotokat igyekszik felszámolni, ezért minden elítéltnek automatikusan harmincnaponként hat nappal lerövidítette a büntetését, ha olyan közös cellában raboskodik, ahol nem jut legalább négy négyzetméter egy rabra vagy nagyon rosszak a körülmények. Aki eddig szívott, azt most kárpótolta valamelyest a román igazságszolgáltatást. 

Csütörtökig egész pontosan 529-en távoztak, de ezzel messze nincs még vége, 3350 elítélt vált jogosulttá, hogy feltételesen szabadlábra helyezzék. A hét végéig várhatóan további 1500 rabot engednek szabadon. 

A jhelyzet azután eszkalálódott, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) egyre több panaszosnak ítélt meg kártérítést, mert annyira vállalhatatlanok az állapotok, hogy azok már sértik az Emberi Jogok Európai Egyezményének a kínzás és megalázó büntetés tilalmáról szóló cikkét. 

Teodor Toader igazságügyi miniszter szerint még több ezer panasz vár elbírálásra és még kárpótolni kell azokat is, akik korábban már szabadultak, így büntetésüket nem tudták már időben lerövidíteni.    

Ami durva, hogy a 27 ezer elítélt közül 8 ezret kellene elbocsátani ahhoz, hogy a minden rabra jusson legalább 4 négyzetméter hely. 

Egy román oldal megkérdezte  Sorin Dumitrascu, a büntetés-végrehajtási intézetek országos vezérigazgatóságának volt vezetőjét az esetről. Szerinte nagy változást nem hoz a büntetések csökkentése, mivel a most szabadulók 80 százaléka egy éven belül úgyis elkövet valamit és megy vissza a dutyiba.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt