Újraindulhat a keresés az MH370-es roncsai után

Januárban, két és háromnegyed évvel az eltűnése után leállították a keresést a Malaysia Airlines MH370-es járatának roncsai után. Ennek elsősorban anyagi okai voltak, a gép roncsai a legutolsó feltételezések szerint hatalmas területen szóródhattak szét az Indiai-óceán mély vízeiben.

Most viszont az Ocean Infinity nevű, houstoni központú cég vállalta, hogy úgy is újrakezdené a keresést, ha csak akkor fizetik meg a költségeit, ha talál is valamit. A cég azzal büszkélkedik, hogy nekik van a legtöbb önjáró vízalatti droidjuk, és ők a legjobbak a "tengerfenéki felderítésben".

A gép után indított első keresés két év alatt 120000 négyzetkilométernyi, vagyis Magyarországnál is nagyobb területet fedett le az Indiai-óceánon. Ennek során sikerült 25 ezer négyzetkilométeresre, vagyis kb negyed-Magyarországnyira szűkíteni azt a területet, ahol a roncsok lehetnek. Az Ocean Infinity ezt a területet kívánja most átvizsgálni.

A rendkívül drága keresőakciónak amúgy volt járulékos haszna. Találtak két, korábban nem ismert hajóroncsot és mellékesen mindennél jobban feltérképezték az Indiai-óceán egyik, korábban szinte teljesen felderítetlen részét. (Via Quartz)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.