Választási csalás és trolltámadás Új-Zélandon

Csalás gyanúja merült fel egy új-zélandi választáson, de szerencsére nem a hétvégi parlamentin, hanem az online zajló "Év Madara" szavazáson, írja az új-zélandi Herald. A lap tudósítása szerint a feltárt visszaélések alapján egy ismeretlen christchurchi lakos száznál is több hamis szavazatot adott le az egyik nagyesélyesre, a fehérarcú gémre.

Talán erre válaszul kezdett egy troll lejárató kampányba a jelöltek ellen. A fehérarcú gém a vádjai szerint rasszista, míg az új-zélandiak nemzeti madarát, a kivit szimplán "dagat röpképtelen szarnak" nevezte. További madárgyalázásai alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy a troll egy konkrét jelölt, egy kizárólag Új-Zélandon honos, címlapképünkön látható sirályfaj képviselőjét támogatja.

A legelkeserítőbb, hogy a szavazás szervezői próbálják bagatelizálni a problémát. Kimberley Collins ugyan elismerte, hogy tud a csalásokról és a lejárató kampányokról, de ezt elintézte annyival, hogy "a verseny heves is tud lenni, az emberek mindenféle módon támogatni szokták favoritjaikat". Sőt, bár posztjából adódóan neki illene elfogulatlan lennie, még biztatta is a trollokat. "Helyes, hogy beálltak a sirály mögé. Ez a világ egyik legritkább sirályfaja" - mondta.

Hogy legyen, aki a következő polgármesterről is elmondja az igazat

A kormánymédia százmilliárdokból próbál túlharsogni minden kritikus hangot az országban, amikor pedig választás közeledik, felismerhetetlenre hajlítják a valóságot. Ha szerinted fontos, hogy valódi híreket is lehessen olvasni, akkor támogasd rendszeresen a 444 szerkesztőségét!

Egyszeri bankkártyás támogatás

Havi rendszeres támogatás (PayPal)

További támogatási lehetőségek.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.