Választási csalás és trolltámadás Új-Zélandon

ÁLLAT
2017 október 20., 03:50
comments 48

Csalás gyanúja merült fel egy új-zélandi választáson, de szerencsére nem a hétvégi parlamentin, hanem az online zajló "Év Madara" szavazáson, írja az új-zélandi Herald. A lap tudósítása szerint a feltárt visszaélések alapján egy ismeretlen christchurchi lakos száznál is több hamis szavazatot adott le az egyik nagyesélyesre, a fehérarcú gémre.

link Forrás
link Forrás

Talán erre válaszul kezdett egy troll lejárató kampányba a jelöltek ellen. A fehérarcú gém a vádjai szerint rasszista, míg az új-zélandiak nemzeti madarát, a kivit szimplán "dagat röpképtelen szarnak" nevezte. További madárgyalázásai alapján elég egyértelműnek tűnik, hogy a troll egy konkrét jelölt, egy kizárólag Új-Zélandon honos, címlapképünkön látható sirályfaj képviselőjét támogatja.

link Forrás
link Forrás

A legelkeserítőbb, hogy a szavazás szervezői próbálják bagatelizálni a problémát. Kimberley Collins ugyan elismerte, hogy tud a csalásokról és a lejárató kampányokról, de ezt elintézte annyival, hogy "a verseny heves is tud lenni, az emberek mindenféle módon támogatni szokták favoritjaikat". Sőt, bár posztjából adódóan neki illene elfogulatlan lennie, még biztatta is a trollokat. "Helyes, hogy beálltak a sirály mögé. Ez a világ egyik legritkább sirályfaja" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.