A legmagasabb politikai körökig ért a szexuális zaklatások ügye Franciaországban

külföld
2017 október 21., 04:53
comments 84

Miközben a francia rendőrség pénteken a Twitteren kérte a szexuális zaklatások és támadások áldozatait arra, hogy tegyenek minden esetben bejelentést, több politikust és közéleti embert is megvádoltak ilyen ügyekkel összefüggésben. 

Ariane Fornia írónő, Eric Besson volt miniszter lánya a blogján vádolta meg Pierre Joxe ismert baloldali politikust - aki az 1980-as és 90-es években ipari, védelmi és belügyminiszter is volt, majd az alkotmánytanács tagja volt 2010-ig -, hogy 2010 tavaszán szexuálisan bántalmazta a párizsi Bastille Operában. A politikus tagadja a vádakat.

Az írónő a blogján írta le a történetét a #metoo kampány részeként, melyben nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta.

photo_camera Pierre Joxe Fotó: JOEL SAGET/AFP

"Egy idős úr ül a jobbomon. Az előadás kezdődik. Tíz perccel később az idős úr a combomra teszi a kezét" - írta az írónő, hozzátéve, hogy többször is eltolta magától a férfi kezét, aki később felemelte a szoknyáját és a lábai közé helyezte a kezét. "Határozottabban lököm el a kezét és csukott szájjal, elfojtottan felsikoltok. Mindenki engem néz. Abbahagyja. Tíz perccel később újrakezdi. A körmeimet a kezébe vájom. Csendes, groteszk harc a Bastille Opera közepén" - fogalmazott az írónő, aki a L,Express című hetilapnak meg is nevezte a bántalmazót.

A 82 éves visszavonult politikus a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy "a jövő héten írásban reagál a vádakra, miután időt szán az ügy tartalmának és következményeinek elemzésére".

Egy másik politikust, Christophe Arend-t, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) képviselőjét korábbi parlamenti asszisztense a France Info hírrádióban szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg, és emiatt feljelentést is tett ellene.

A 29 éves nő azt állítja, hogy a képviselő megfogta a melleit és heteken át szexista megjegyzésekkel zaklatta. Christophe Arend tagadja a vádakat és ügyvédje jelezte: rágalmazás miatt feljelentést tett.

A kormánypárt közleményben jelezte, hogy a képviselőt megilleti az ártatlanság vélelme, ezért egyelőre megtarthatja a képviselői helyét. A párt ugyanakkor belső vizsgálatot rendelt el, amelynek keretében meghallgatják a megvádolt képviselő közvetlen munkatársait.

Gilbert Cuzou, a Párizs környéki Ile-de-France régió tanácsnak egyik képviselője ellen két nő tett feljelentést szexuális bántalmazás miatt, az ügyben a párizsi ügyészség előzetes vizsgálatot indított. A politikus tagadja a vádakat, jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tett, de a vizsgálatban együttműködik a hatóságokkal.

Tariq Ramadan svájci állampolgárságú iszlámszakértő és teológus, a Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet alapítójának unokája ellen nemi erőszak miatt tett feljelentést az északnyugati-franciaországi Rouen ügyészségén pénteken Henda Ayari, egy szalafistából lett francia feminista aktivista.

Mindketten közismert személyiségek Franciaországban, a francia televíziók rendszeres vendégei.

Henda Ayari, a Libératrice nevű egyesület 40 éves elnöke 2016 novemberében J'ai choisi d'etre libre (Úgy döntöttem szabad leszek) címmel megjelent könyvében írt először arról, hogy egy muzulmán értelmiségi egy konferencián egy párizsi hotelszobában bántalmazta és megerőszakolta. A nő pénteken a Facebookon megnevezte támadóját, és azt írta, hogy eddig azért nem merte megtenni, mert az megfenyegette.

Ügyvédje szerint Henda Ayari eddig félt megszólalni, de "amióta néhány napja az emberek elkezdtek beszélni, úgy döntött, hogy ő is elmondja, mit élt át, és levonja annak a jogi következményeit". Tariq Ramadan egyelőre nem reagált a vádakra. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.