Az anglikán egyházban vita indul arról, hogy járjon áldás az azonos nemű pároknak

A témát Hereford egyházmegyéje vetette fel, és a javaslat lényege, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatba lépő, illetve világi esküvőn összeházasodó azonos nemű párok részesülhetnek majd egyházi áldásban. Az egyház történetében először lesz ez most vitatéma. 

Arról nincs szó, hogy esküvőket is tarthatnának a templomokban, de a lelkészek számára engedélyeznék, hogy hivatalosan is elismerjék az azonos nemű kapcsolatokat. 

Hereford püspöke, Richard Frith elmondása szerint a javaslatot azért nyújtották be, mert az egyházmegye azonos nemű párjai kérték ezt, akik jártak ugyan istentiszteletre, de nem mint az egyház által elismert kapcsolat tagjai.

A javaslat lehetőséget teremt arra is, hogy egyes papok vagy templomok kihúzzák magukat a hatálya alól. 

Progresszív szervezetek üdvözölték a döntést, míg konzervatívabb egyházi körökből érkeztek kritikák. Ugyanakkor az anglikán egyház szóvivője elmondta, hogy az egyházmegyei zsinat döntése nem változtatja meg az egyház prédikálási szokásait és gyakorlatát: továbbra sem fognak összeadni azonos nemű párokat és a jelenleg hatályos lelkészi állásfoglalások alapján nem járna áldás az azonos nemű párok tagjainak sem. Ugyanakkor látják, hogy valódi és mély vita van az anglikán egyházon belül is az emberi szexualitással kapcsolatban, és a House of Bishops készül arra, hogy egy új dokumentumot adjon ki a házasság és a szexualitás kérdéséről. (Guardian)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.