Balatonföldváron eddig szabadstrandként használtak egy tóparti területet, de a polgármester szerint nem az, ezért parkolót épít oda

politika
2017 október 21., 03:14
comments 153

A 24.hu számolt be róla, hogy nagyszabású kikötőfejlesztési projekt indult meg Balatonföldváron: az önkormányzat meglehetősen jutányos áron, 20 millió forintért és egy 500 négyzetméteres terület 20 évnyi használati jogának átengedéséért cserébe jutott hozzá a kikötő bejáratát jelentő 2230 négyzetméteres területhez a balatoni önkormányzatok tulajdonában lévő BAHART-tól. 

A kikötő fejlesztése miatt viszont két zöldterületet is átalakítanának: az egyik a vasútállomás közelében fekvő park egy területe, a másik pedig a szabadstrand lenne.

A lap arról ír, hogy ez utóbbi területet tavaly hirtelen átminősítették, és már nem is lehetne szabadstrandnak nevezni, de a szokás nagy úr: mivel öltözők vannak a parton, lépcső vezet a vízbe és sokan jártak is ide fürödni, persze mindenki így nevezi.  

A tervezett parkoló helyszíne
photo_camera A tervezett parkoló helyszíne

Miután a 24.hu beszámolt a sztoriról, a település fideszes polgármestere, Holovits Huba előbb Facebookon kommentálta a dolgot, majd összehívott egy lakossági fórumot, erre mentek el a lap újságírói is. 

Holovits ordas nagy hazugságnak nevezte a cikkben megjelent állításokat, elsősorban azt, hogy a szabadstrand helyére parkoló kerülne. Nem is azt tagadta, hogy oda, azaz közvetlenül a tó partjára parkolót terveznek, hanem hogy az igazából nem is egy szabadstrand. 

Miután a közönség soraiból valaki figyelmeztette arra, hogy Balatonföldvár turisztikai honlapján is az szerepel, hogy ez egy szabadstrand, Holovits közölte, hogy ez egy hiba, és kérni fogja, hogy ezt javítsák. Ráadásul szerinte ott eleve nem olyan a vízminőség, hogy strand működhessen ott. 

Hasonlóan nem lát kivetnivalót abban a polgármester, hogy a vasútállomás közelében lévő platános-fenyős park helyén is parkoló lenne. Egyrészt szerinte fákból maximum négyet vágnának ki, közéjük állhatnának majd az autók, másrészt bár közparknak hívják azt a területet, de ezt a funkcióját "soha a büdös életben" nem töltötte be, mert tavasszal a talajvíz, nyaranta az esőzések miatt állt bokáig a sár, és soha nem látott még ott padon üldögélő, kikapcsolódó embereket. A lapnak megszólaló helyi vállalkozók szerint a parkot egyszerűen rég nem gondozza senki, de egy ilyen adottságokkal rendelkező terület alkalmas lehetne arra, hogy csábítsák vele a turistákat. 

Mindenesetre az önkormányzat úgy döntött, hogy ott is legyen inkább parkoló, mondta el még a polgármester az ülésen. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.