Balatonföldváron eddig szabadstrandként használtak egy tóparti területet, de a polgármester szerint nem az, ezért parkolót épít oda

A 24.hu számolt be róla, hogy nagyszabású kikötőfejlesztési projekt indult meg Balatonföldváron: az önkormányzat meglehetősen jutányos áron, 20 millió forintért és egy 500 négyzetméteres terület 20 évnyi használati jogának átengedéséért cserébe jutott hozzá a kikötő bejáratát jelentő 2230 négyzetméteres területhez a balatoni önkormányzatok tulajdonában lévő BAHART-tól. 

A kikötő fejlesztése miatt viszont két zöldterületet is átalakítanának: az egyik a vasútállomás közelében fekvő park egy területe, a másik pedig a szabadstrand lenne.

A lap arról ír, hogy ez utóbbi területet tavaly hirtelen átminősítették, és már nem is lehetne szabadstrandnak nevezni, de a szokás nagy úr: mivel öltözők vannak a parton, lépcső vezet a vízbe és sokan jártak is ide fürödni, persze mindenki így nevezi.  

A tervezett parkoló helyszíne

Miután a 24.hu beszámolt a sztoriról, a település fideszes polgármestere, Holovits Huba előbb Facebookon kommentálta a dolgot, majd összehívott egy lakossági fórumot, erre mentek el a lap újságírói is. 

Holovits ordas nagy hazugságnak nevezte a cikkben megjelent állításokat, elsősorban azt, hogy a szabadstrand helyére parkoló kerülne. Nem is azt tagadta, hogy oda, azaz közvetlenül a tó partjára parkolót terveznek, hanem hogy az igazából nem is egy szabadstrand. 

Miután a közönség soraiból valaki figyelmeztette arra, hogy Balatonföldvár turisztikai honlapján is az szerepel, hogy ez egy szabadstrand, Holovits közölte, hogy ez egy hiba, és kérni fogja, hogy ezt javítsák. Ráadásul szerinte ott eleve nem olyan a vízminőség, hogy strand működhessen ott. 

Hasonlóan nem lát kivetnivalót abban a polgármester, hogy a vasútállomás közelében lévő platános-fenyős park helyén is parkoló lenne. Egyrészt szerinte fákból maximum négyet vágnának ki, közéjük állhatnának majd az autók, másrészt bár közparknak hívják azt a területet, de ezt a funkcióját "soha a büdös életben" nem töltötte be, mert tavasszal a talajvíz, nyaranta az esőzések miatt állt bokáig a sár, és soha nem látott még ott padon üldögélő, kikapcsolódó embereket. A lapnak megszólaló helyi vállalkozók szerint a parkot egyszerűen rég nem gondozza senki, de egy ilyen adottságokkal rendelkező terület alkalmas lehetne arra, hogy csábítsák vele a turistákat. 

Mindenesetre az önkormányzat úgy döntött, hogy ott is legyen inkább parkoló, mondta el még a polgármester az ülésen. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.