Csapdába csaltak egy egyiptomi rendőri osztagot, 54 rendőrt öltek meg

2017 október 21., szombat 19:54
82

Az elmúlt évek egyik legvéresebb összecsapása zajlott le Egyiptomban péntek éjszaka. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyelőre úgy tudni, 54 rendőr vesztette életét egy milicisták elleni akcióban.

Mohamed Wahid, az egyik megölt rendőr koporsóját viszik a gyászolók Kairóban. Fotó: Mohamed Hakim/dpa Picture-Alliance/AFP

A rajtaütés Kairótól délnyugatra, a Giza tartományban történt az al-Wahat al-Bahriya területen.

A halottak ilyen magas számáról nem is hivatalos forrásból lehet tudni, két névtelenséget kérő tiszt számolt be róla az AP hírügynökségnek. A belügyminisztérium mindössze 16 halottról és 15 sebesültről számolt be.

Az AP-nek beszámoló tisztek elmondták, a rajtaütésre nagy erőkkel készültek,  gránátvetőket is RPG-ket is vittek magukkal. A tűzharc elszabadult, aztán nem nagyon tudni mi történt, feltehetően elfogyott a rendőri erők muníciója, és leöldösték őket, illetve egy részüket foglyuk ejtették, majd azután ölték meg őket.

A halottak között magas rangú tisztek is vannak, dandár tábornokok és ezredesek, illetve hadnagyok.

Utoljára hasonló veszteségeket még az ISIS ellen szenvedtek el az egyiptomi erők, 2015 tavaszán több rajtaütésben, mintegy 50 fő halt meg.

Az akcióról két rendőrségi rádiójelentés is kiszivárgott még péntek este: egyiken egy rendőrtiszt a felettésnek tesz jelentést, miszerint a támadók lefegyverezték őket, és éppen menekülnek a hegyek felé. A másik felvétel már a menekülés közben készült, és ebből kiderül, üldözik a rendőri egységeket.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciót. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt