Csapdába csaltak egy egyiptomi rendőri osztagot, 54 rendőrt öltek meg

Tbg
külföld
2017 október 21., 19:54
comments 82

Az elmúlt évek egyik legvéresebb összecsapása zajlott le Egyiptomban péntek éjszaka. Az áldozatok száma folyamatosan emelkedik, egyelőre úgy tudni, 54 rendőr vesztette életét egy milicisták elleni akcióban.

photo_camera Mohamed Wahid, az egyik megölt rendőr koporsóját viszik a gyászolók Kairóban. Fotó: Mohamed Hakim/dpa Picture-Alliance/AFP

A rajtaütés Kairótól délnyugatra, a Giza tartományban történt az al-Wahat al-Bahriya területen.

A halottak ilyen magas számáról nem is hivatalos forrásból lehet tudni, két névtelenséget kérő tiszt számolt be róla az AP hírügynökségnek. A belügyminisztérium mindössze 16 halottról és 15 sebesültről számolt be.

Az AP-nek beszámoló tisztek elmondták, a rajtaütésre nagy erőkkel készültek,  gránátvetőket is RPG-ket is vittek magukkal. A tűzharc elszabadult, aztán nem nagyon tudni mi történt, feltehetően elfogyott a rendőri erők muníciója, és leöldösték őket, illetve egy részüket foglyuk ejtették, majd azután ölték meg őket.

A halottak között magas rangú tisztek is vannak, dandár tábornokok és ezredesek, illetve hadnagyok.

Utoljára hasonló veszteségeket még az ISIS ellen szenvedtek el az egyiptomi erők, 2015 tavaszán több rajtaütésben, mintegy 50 fő halt meg.

Az akcióról két rendőrségi rádiójelentés is kiszivárgott még péntek este: egyiken egy rendőrtiszt a felettésnek tesz jelentést, miszerint a támadók lefegyverezték őket, és éppen menekülnek a hegyek felé. A másik felvétel már a menekülés közben készült, és ebből kiderül, üldözik a rendőri egységeket.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciót. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.