Jeszenszky a nemzeti konzultációról: „Nem küldöm vissza, mert szégyenteljesnek tartom, hogy ennyire lenézik a magyar választók intelligenciáját”

POLITIKA
2017 október 21., 09:09
comments 193

Terjedelmes interjú jelent meg a Magyar Nemzetben a volt külügyminiszterrel, aki az utóbbi időszakban, főleg a kormány oroszpárti fordulatának hatására, egyre hangosabb kritikusa lett a Fidesz politikájának. 

Rögtön az első kérdés arra vonatkozik, hogy Jeszenszky visszaküldi-e a nemzeti konzultációt, és hogy szerinte van-e olyan, hogy Soros-terv, mire elmondta: 

„Nem küldöm vissza, mert szégyenteljesnek tartom, hogy ennyire lenézik a magyar választók intelligenciáját. Biztos, hogy nincs Soros-terv. Soros Györgynek vannak változó elgondolásai, de azok az állítások, amiket a szájába adnak, hazugságok. Aki ezeket a rémmeséket elhiszi, az megtévesztés áldozata lesz, de annyira átlátszók a szövegek, hogy azon csak sírni vagy nevetni lehet. Nem kedvelem Sorost, aki 1990 előtt sok jó ügyet és személyt támogatott, utána viszont kemény, sokszor unfair ellenfele volt az Antall-kormánynak. Sok mindenben, például a bevándorlás ügyében eltér a véleményünk, de ettől még tragikomikusnak tartom, hogy már másodszor teleplakátolják vele az országot.”

Jeszenszky beszél arról is, hogy sosem volt bevándorláspárti, és hogy úgy látja, a mai európai álláspont közelebb van a kezdetektől képviselt magyar állásponthoz, ugyanakkor ezt racionális érvekkel is lehetett volna képviselni és akkor megmaradt volna a baráti hangnem is a nyugati országokkal. Szerinte az uniós tagságunk nincs veszélyben, de az uniós jóindulat felénk igen, és ez akár a 2020 utáni támogatásokban is jelentkezhet majd. 

„Ott érzékelek egy ellentmondást, hogy igazolt menekülteket nem fogadunk be, ellenben letelepedési kötvényt vásárló gyanús figurákat igen. Távol kell tartani a terroristákat, de a bűnözőket is.”

– mondta még el. Szerinte óriási baj volna, ha kimaradnánk egy szorosabb EU-s integrációból, ráadásul ez a V4-eket is szétverné, hiszen a csehek és a szlovákok egyértelműen a mag-Európához akarnak tartozni. A szlovákok mára már le is hagytak minket, és ha más kérdésekben is lemaradunk a többiektől, még nagyobb leszakadás jöhet, és oda csapódhatunk, ahova nem szeretnénk. 

Arra a kérdésre, hogy az oroszokra gondolt-e, Jeszenszky azt mondta: 

„Nem vagyok oroszellenes, mindig sajnáltam az orosz népet. De egy olyan politikával, amelyik egy szomszéd országot megtámad, vagy szuronyok árnyékában tart népszavazást, nem lehet rokonszenvezni. Az ilyen agresszív politikától félő Lengyelországgal vagy a balti államokkal szolidárisnak kell lennünk, ráadásul ez minket is fenyegethet. Bízom benne, hogy a NATO garanciája megóvja Oroszországot az elfogadhatatlan lépésektől. A másik téma az energia ügye. Nem lehet elvetni az atomenergiát, de egy ilyen óriási beruházás, mint Paks II., soha nem fog megtérülni, és csak növeli a függőségünket. De ahogy a külpolitikában, úgy a gazdaságpolitikában sem hallgatja meg a kormány az ellenvéleményt.”

Beszélt a magyar külpolitikáról is, illetve arról, hogy nem jó mindenkivel összeveszni, Magyarországnak barátokra és szövetségesekre van szüksége. Szerinte a jelenlegi konfliktusok mögött az a taktika húzódik, hogy a kormány a magyar választókat akarja felháborítani, hogy mi mindent mondanak ránk mások. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.