Óriási a felháborodás, mert az ENSZ jószolgálati nagykövete lett Robert Mugabe

külföld
2017 október 21., 07:32
comments 81

Komoly kritika zúdult pénteken az ENSZ-re, miután kiderült, hogy az egészségügyi kérdések jószolgálati nagykövetévé nevezik ki Robert Mugabe zimbabwei elnököt. 

Egész pontosan az ENSZ alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérte fel a 93 éves Mugabét, hogy segítsen a "nem fertőző betegségek" (NCD-k), mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a rák vagy a krónikus légzőszervi betegségek elleni küzdelemben Afrikában. 

Masvingo, 2016. december 17...Robert Mugabe zimbabwei elnök beszél pártja, a ZANU 16. népi kongresszusán a fõvárostól, Hararétól mintegy 300 kilométerre délre fekvõ Masvingóban 2016. december 17-én
photo_camera Fotó: Tsvangirayi Mukwazhi

Mugabe éppen Uruguayban volt, amikor a WHO igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus bejelentette a felkérést. Ghebreyesus többek között Zimbabwe általános egészségügyi ellátását méltatta, ami azért is erős a kritikusok szerint, hiszen az ország egészségügyi rendszere épp úgy összeomlott, mint az állam számos más területe Mugabe autoriter uralma alatt. A beszámolók szerint például a kórházakból hiányoznak a legalapvetőbb eszközök, az orvosokat és nővéreket rendszeresen nem fizetik ki időben. 

A kinevezést nemzetközi szervezetek is elítélték, felemlegették Mugabe erőszakos fellépését az ellenzékkel szemben, a választási csalásokat és egyéb ügyeket is. 

A Human Rights Watch igazgatója, Iain Levine szerint Mugabe emberi jogi kérdésekben mutatott múltját tekintve a jószolgálati kinevezése szégyen a WHO számára. 

A legnagyobb zimbabwei ellenzéki párt nevetségesnek nevezte a kinevezést, és közölték, hogy amilyen állapotban van az ország egészségügye van, igazából ez egy sértés az országra nézve. Felemlegették azt is, hogy a komoly egészségügyi problémákkal küzdő Mugabe és családja is külföldre jár orvosi kezelésekért. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.