Óriási a felháborodás, mert az ENSZ jószolgálati nagykövete lett Robert Mugabe

Új fejezet kezdődik a 444 életében.
Érdekel

Komoly kritika zúdult pénteken az ENSZ-re, miután kiderült, hogy az egészségügyi kérdések jószolgálati nagykövetévé nevezik ki Robert Mugabe zimbabwei elnököt. 

Egész pontosan az ENSZ alatt működő Egészségügyi Világszervezet (WHO) kérte fel a 93 éves Mugabét, hogy segítsen a "nem fertőző betegségek" (NCD-k), mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a rák vagy a krónikus légzőszervi betegségek elleni küzdelemben Afrikában. 

Fotó: Tsvangirayi Mukwazhi

Mugabe éppen Uruguayban volt, amikor a WHO igazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus bejelentette a felkérést. Ghebreyesus többek között Zimbabwe általános egészségügyi ellátását méltatta, ami azért is erős a kritikusok szerint, hiszen az ország egészségügyi rendszere épp úgy összeomlott, mint az állam számos más területe Mugabe autoriter uralma alatt. A beszámolók szerint például a kórházakból hiányoznak a legalapvetőbb eszközök, az orvosokat és nővéreket rendszeresen nem fizetik ki időben. 

A kinevezést nemzetközi szervezetek is elítélték, felemlegették Mugabe erőszakos fellépését az ellenzékkel szemben, a választási csalásokat és egyéb ügyeket is. 

A Human Rights Watch igazgatója, Iain Levine szerint Mugabe emberi jogi kérdésekben mutatott múltját tekintve a jószolgálati kinevezése szégyen a WHO számára. 

A legnagyobb zimbabwei ellenzéki párt nevetségesnek nevezte a kinevezést, és közölték, hogy amilyen állapotban van az ország egészségügye van, igazából ez egy sértés az országra nézve. Felemlegették azt is, hogy a komoly egészségügyi problémákkal küzdő Mugabe és családja is külföldre jár orvosi kezelésekért. (Guardian)

Olvastátok, láttátok, hogy milyen világ lett itt. A járvány miatt fogynak a reklámok, a kormány miatt fogynak az újságok. Ebben a helyzetben a mi jövőnk is bizonytalanabbá vált, mint az elmúlt 7 évben bármikor. Ha folytatni akarjuk, akkor új fejezetet kell nyitnunk a 444 történetében.

Mi kitartóan mutatjuk, hogy milyen világ van. A szűkülő magyar nyilvánosság miatt most még fontosabb, hogy maradjon Magyarországon megbízható hírforrás. Olyan újságírók, akik megírják az igazat. Ehhez viszont - a ti segítségetekkel - változnunk kell.

Lépj a Körön belülre, regisztrálj, és járulj hozzá az újság működéséhez, cserébe még jobb, erősebb, nagyobb 444-et kapsz!

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.