Kitálal az edző: A 80-as, 90-es évek összes kínai olimpiai aranya a doppingnak köszönhető

Egy, a retorziók elől Németországba menekült volt kínai edző elmondása szerint az egész kínai élsport a rendszerszintű doppingolásra épül: a 79 éves Xue Yinxian azt állítja, szinte minden sportágban, tízezres nagyságrendben etetik a sportolókkal a doppingszereket, a kezelést már 13-14 éves korban elkezdik.

Xue Yinxian szerint szinte minden sportágban jelen van a felülről irányított, mesterséges teljesítménynövelés, az atlétikában, az úszásban, a pingpongban, súlyemelésben és a műugrásban is, és aki szólni mer ez ellen, az már a börtönben ül.

 Yinxian a hetvenes évek óta edzősködött Kínában. Sokat dolgozott fiú atlétákkal, és amikor szóvá tette a szerinte helytelen gyakorlatot, nem változott semmi, sőt amikor megtagadta, hogy az 1988-as szöuli olimpián tanítványát is kezeljék, kizárták a nemzeti csapatból.

A nő elmondása szerint aki fel meri emelni a szavát ez ellen, általában börtönbe kerül, ezért nem beszél erről senki. Yinxian is ezért hagyta el hazáját 2012-ben, mert nem érezte magát biztonságban, miután először próbált a problémáról a nyilvánosság előtt beszélni.

Yinxian elmesélte, a sportolókat folyamatosan tesztelik, hogy kimutatható-e náluk a dopping. Arra is van kifejezés, ha negatív eredménnyel térnek vissza: „A nagymama otthon van”. Ilyenkor mehetnek a nemzetközi megmérettetésekre.

„Emberek vagyunk, és nem állatok” – jelentette ki Yinxian.

A német ARD próbálta elérni a kínai olimpiai bizottságot, hogy kommentálja az állításokat, de válaszra sem méltatták őket.

Éppen idén februárban egyébként volt egy kis botrány a kínai olimpikonok körül: néhány atléta ugyanis hasonlókat állított, mint Yinxian, miután lebuktak. Ők Ma Junren edző sportolói voltak, és azt mondták, erőszakkal adagolták nekik a teljesítménynövelőket. Ma tanítványai az elmúlt években 66 alkalommal döntöttek meg országos és világrekordokat. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.