Kitálal az edző: A 80-as, 90-es évek összes kínai olimpiai aranya a doppingnak köszönhető

Tbg
sport
2017 október 22., 18:58
comments 132

Egy, a retorziók elől Németországba menekült volt kínai edző elmondása szerint az egész kínai élsport a rendszerszintű doppingolásra épül: a 79 éves Xue Yinxian azt állítja, szinte minden sportágban, tízezres nagyságrendben etetik a sportolókkal a doppingszereket, a kezelést már 13-14 éves korban elkezdik.

Xue Yinxian szerint szinte minden sportágban jelen van a felülről irányított, mesterséges teljesítménynövelés, az atlétikában, az úszásban, a pingpongban, súlyemelésben és a műugrásban is, és aki szólni mer ez ellen, az már a börtönben ül.

 Yinxian a hetvenes évek óta edzősködött Kínában. Sokat dolgozott fiú atlétákkal, és amikor szóvá tette a szerinte helytelen gyakorlatot, nem változott semmi, sőt amikor megtagadta, hogy az 1988-as szöuli olimpián tanítványát is kezeljék, kizárták a nemzeti csapatból.

A nő elmondása szerint aki fel meri emelni a szavát ez ellen, általában börtönbe kerül, ezért nem beszél erről senki. Yinxian is ezért hagyta el hazáját 2012-ben, mert nem érezte magát biztonságban, miután először próbált a problémáról a nyilvánosság előtt beszélni.

Yinxian elmesélte, a sportolókat folyamatosan tesztelik, hogy kimutatható-e náluk a dopping. Arra is van kifejezés, ha negatív eredménnyel térnek vissza: „A nagymama otthon van”. Ilyenkor mehetnek a nemzetközi megmérettetésekre.

„Emberek vagyunk, és nem állatok” – jelentette ki Yinxian.

A német ARD próbálta elérni a kínai olimpiai bizottságot, hogy kommentálja az állításokat, de válaszra sem méltatták őket.

Éppen idén februárban egyébként volt egy kis botrány a kínai olimpikonok körül: néhány atléta ugyanis hasonlókat állított, mint Yinxian, miután lebuktak. Ők Ma Junren edző sportolói voltak, és azt mondták, erőszakkal adagolták nekik a teljesítménynövelőket. Ma tanítványai az elmúlt években 66 alkalommal döntöttek meg országos és világrekordokat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.