Gigantikus barlangot találtak a japánok a Holdon, ideális hely lehet holdbázisok építéséhez

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A NASA egyik kutatója vetette fel még a hetvenes évek legelején, hogy a Holdon a földihez hasonlóan előfordulhatnak hatalmas, talajszint alatti, vulkanikus eredetű lávaalagutak. Ronald Greely egy, a Marius hegység nevű területen látható hosszú árokról feltételezte, hogy az valójában egy ilyen beszakadt barlang lehet.

Az űrkutatás fénykorában a tudósok fantáziáját igencsak megmozgatta, hogy a Holdon talán létezhetnek a meteoroktól és a sugárzástól védett helyek, ahol a tudományos expedíciók ideális táborhelyet találhatnának, ráadásul az sem kizárt, hogy a Hold korai korszakának bizonyítékai is előfordulnak.

De mindezidáig senki sem talált ilyen óriásalagutat vagy barlangot.

Japán kutatók 2009-ben egy Hold-kutató űrhajóról lefotóztak ugyan egy gyanús lyukat a Marius hegységben, de akkor még nem tudták bizonyítani, hogy az egy barlang bejárata lenne. A Hold gravitációjának apró eltéréseit vizsgáló amerikai műholdak 2011-ben egy durván ötven kilométer hosszú és belül üreges dolgot találtak, éppen a japánok által felfedezett lyuktól kiindulva. 

Egy most közzétett tanulmány szerint a japán tudósok azóta radarhullámokkal vizsgálták a helyszínt és már biztosak benne, hogy hosszú, akár 50 kilométeres, a felszín alatt 100 méterrel húzódó alagútról van szó, amiben a gyanújuk szerint akár még jég is lehet.

(Via Washington Post)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.