Rosszul fordított a Facebook, ártatlan palesztint tartóztatott le az izraeli rendőrség

Tbg
külföld
2017 október 22., 14:32

Nem mindegy, hogy „Jó reggelt mindenkinek!” vagy „Fájjon mindenkinek!”. Annyira nem, hogy egy palesztin építőmunkást emiatt állítottak elő Izraelben, ahol egyébként előfordulnak palesztin szélsőségesek által buldózerrel elkövetett támadások.

A félreértést az okozta, hogy a két mondat nagyon hasonló arabul, illetve héberül, csak egy hangzó a különbség. Az izraeli rendőrök pedig nem kérték ki arabul beszélő kollégák véleményét, mielőtt lecsaptak volna a palesztin munkagépzkezelőre. A férfi ugyanis csak jó reggelt akart kívánni, ezért csinált egy szelfit a géppel kezdés előtt.

A férfit kihallgatása után elengedték.

Mint kiderült, a rendőrök a Facebook automatikus fordítóprogramjára hagyatkoztak, amely ezúttal elvétette a fordítást.

Hasonló baki miatt keveredett nehéz helyzetbe tavaly a Google, emlékeztet a BBC, amikor egy fordítóprogramjuk az Orosz föderációt kategorikusan Mordornak fordította, amely a Gyűrűk urában szereplő gonosz lakhelye. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.