Szíria legnagyobb olajmezőéért folyik a harc éppen

Az amerikaiak által támogatott és kurdok által vezetett szíriai demokratikus erők (SDF) bejelentették, visszafoglalták Szíria legnagyobb olajmezőjét, az al-Omart az Iszlám Állam katonáitól.

Az olajmező a legértékesebb Szíriában, 2014-ben, amikor elfoglalta az ISIS, napi 9000 hordónyi olajat termeltek ki. Erejének teljében a szélsőségesek havi 50 millió dollárt tudtak profitálni, miután az olajat sikeresen értékesítették a feketepiacon, többen között a szír kormány is kénytelen volt tőlük vásárolni.

Ez óriási stratégiai előnyt jelenthet az SDF számára, de nincsenek messze a másik oldal „felszabadítói" sem, az AP híradása alapján mindössze 3 km-re harcolnak az orosz és iráni támogatású szír kormányzati erők, Bassár el-Aszad elnök támogatói, amelyek vitatják, hogy az SDF kontrol alatt tartaná az al-Omart.

SDF-harcosok tankelhárító fegyverekkel Sabah al-Khayr falu közelében Rakka felé tartva 2017 február 21-én.Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Szakértők most attól tartanak, hogy új konfliktus veszi kezdetét a két fél között, miután az ISIS ereje nagyon megfogyatkozott, becslések szerint mindössze 6500 katonájuk maradt Kelet-Szíriában és Irak nyugati részén.

Az biztos, hogy az amerikai-orosz, illetve amerikai-iráni ellentét diplomáciai vonalon is romlik: Rakka amerikaiak által történő rommá bombázása miatt az orosz külügyminisztérium tiltakozott szombaton, miközben az iráni külügyminiszter amiatt tiltakozott, hogy Donald Trump amerikai elnök új szövetséget akar létrehozni Irán ellen Szaúd-Arábia és Irak kibékítésével. (AP/MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.