Szíria legnagyobb olajmezőéért folyik a harc éppen

Tbg
külföld
2017 október 22., 18:33
comments 140

Az amerikaiak által támogatott és kurdok által vezetett szíriai demokratikus erők (SDF) bejelentették, visszafoglalták Szíria legnagyobb olajmezőjét, az al-Omart az Iszlám Állam katonáitól.

Az olajmező a legértékesebb Szíriában, 2014-ben, amikor elfoglalta az ISIS, napi 9000 hordónyi olajat termeltek ki. Erejének teljében a szélsőségesek havi 50 millió dollárt tudtak profitálni, miután az olajat sikeresen értékesítették a feketepiacon, többen között a szír kormány is kénytelen volt tőlük vásárolni.

Ez óriási stratégiai előnyt jelenthet az SDF számára, de nincsenek messze a másik oldal „felszabadítói" sem, az AP híradása alapján mindössze 3 km-re harcolnak az orosz és iráni támogatású szír kormányzati erők, Bassár el-Aszad elnök támogatói, amelyek vitatják, hogy az SDF kontrol alatt tartaná az al-Omart.

SDF-harcosok tankelhárító fegyverekkel Sabah al-Khayr falu közelében Rakka felé tartva 2017 február 21-én.
photo_camera SDF-harcosok tankelhárító fegyverekkel Sabah al-Khayr falu közelében Rakka felé tartva 2017 február 21-én. Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Szakértők most attól tartanak, hogy új konfliktus veszi kezdetét a két fél között, miután az ISIS ereje nagyon megfogyatkozott, becslések szerint mindössze 6500 katonájuk maradt Kelet-Szíriában és Irak nyugati részén.

Az biztos, hogy az amerikai-orosz, illetve amerikai-iráni ellentét diplomáciai vonalon is romlik: Rakka amerikaiak által történő rommá bombázása miatt az orosz külügyminisztérium tiltakozott szombaton, miközben az iráni külügyminiszter amiatt tiltakozott, hogy Donald Trump amerikai elnök új szövetséget akar létrehozni Irán ellen Szaúd-Arábia és Irak kibékítésével. (AP/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.