Te még csak most ébredtél, a szlovénok bezzeg fél órája már elnököt választanak

A reformkommunistából lett szociáldemokrata Borut Pahor ex-miniszterelnök, a 2012 óta hivatalban lévő mostani köztársasági elnök a mai szlovén elnökválasztás toronymagas esélyese. A közvéleménykutatások szerint akár már a mai első fordulóban elérheti a verseny lezárásához szükséges 50 százalékot. 

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint Pahor 55 százalékon állt, 

Pahor legesélyesebb ellenfele a szintén függetlenként induló baloldali Marjan Sarec, Kamnik város polgármestere, volt komikus, aki saját regionális pártja, a Marjan Sarec Pártja (LMS) színeiben indul.

Indul még Ljudmila Novak (8,2 százalék) az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) jelöltjeként, továbbá Maja Makovec Brencic (1,4 százalék) oktatási miniszter a Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párt (SMC) jelöltjeként. A parlamenten kívüli pártok közül Suzana Lara Krause (0,7 százalék) a Szlovén Néppárt (SLS), valamint Andrej Sisko (2,5 százalék) az Egyesült Szlovén Mozgalom színeiben méretteti meg magát.

Független jelöltként Angelca Likovic (1,5 százalék) nyugalmazott tanárnő, a konzervatív Családért és a Gyermekekért Egyesület jelöltje és Boris Popovic (1,2 százalék) koperi polgármester indul még.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.