Te még csak most ébredtél, a szlovénok bezzeg fél órája már elnököt választanak

külföld
2017 október 22., 03:33

A reformkommunistából lett szociáldemokrata Borut Pahor ex-miniszterelnök, a 2012 óta hivatalban lévő mostani köztársasági elnök a mai szlovén elnökválasztás toronymagas esélyese. A közvéleménykutatások szerint akár már a mai első fordulóban elérheti a verseny lezárásához szükséges 50 százalékot. 

Az utolsó közvélemény-kutatások szerint Pahor 55 százalékon állt, 

Pahor legesélyesebb ellenfele a szintén függetlenként induló baloldali Marjan Sarec, Kamnik város polgármestere, volt komikus, aki saját regionális pártja, a Marjan Sarec Pártja (LMS) színeiben indul.

Indul még Ljudmila Novak (8,2 százalék) az ellenzéki Új Szlovénia (NSI) jelöltjeként, továbbá Maja Makovec Brencic (1,4 százalék) oktatási miniszter a Miro Cerar miniszterelnök vezette Modern Közép Párt (SMC) jelöltjeként. A parlamenten kívüli pártok közül Suzana Lara Krause (0,7 százalék) a Szlovén Néppárt (SLS), valamint Andrej Sisko (2,5 százalék) az Egyesült Szlovén Mozgalom színeiben méretteti meg magát.

Független jelöltként Angelca Likovic (1,5 százalék) nyugalmazott tanárnő, a konzervatív Családért és a Gyermekekért Egyesület jelöltje és Boris Popovic (1,2 százalék) koperi polgármester indul még.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.