Az autonómiapártiak nyertek az olaszországi népszavazásokon

külföld
2017 október 23., 06:59
comments 126

A tartományi előljárók tájékoztatása szerint Lombardiában és Venetóban is 90 százalékban a nagyobb autonómiára szavaztak a választók a hétvégi, csak véleménynyilvánító népszavazásokon. Lombardiában 40, Venetoban a hivatalos tájékoztatás szerint "57-61 százalékos" volt a részvétel.

Persze ez teljesen mindegy, mert egyik népszavazás se volt ügydöntő. "Mi nem Katalónia vagyunk" - mondta még a szavazást kiíró lombardiai tartományi vezető, Roberto Maroni. "Mi az olasz nemzet része maradunk több autonómiával, míg Katalónia az EU 29. tagállama akar lenni. Mi nem. Még nem" - mondta.

Maroni és venetói kollégája is az Északi Liga tagjai, ez a regionális párt évtizedek óta azért kűzd, hogy az adóbevételek nagyobb része maradjon helyben. Lombardia, illetve fővárosa, Milano Olaszország pénzügyi központja. Venetóval együtt a két tartomány adja az olasz nemzeti vagyon 30 százalékát. Panaszaik szerint ők tartják el a szegényebb olasz tartományokat, ezt igazolja szerintük, hogy a központi költségvetésből Lombardia 54 milliárddal, Veneto 15,5 milliárd euróval kevesebb támogatást kap, mint amennyi adót fizet.

Mivel a népszavazásoknak valódi tétjük nem volt, a többi párt szimplán az Északi Liga kampányfogásának nevezte a hétvégi szavazásokat. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.