Az autonómiapártiak nyertek az olaszországi népszavazásokon

A tartományi előljárók tájékoztatása szerint Lombardiában és Venetóban is 90 százalékban a nagyobb autonómiára szavaztak a választók a hétvégi, csak véleménynyilvánító népszavazásokon. Lombardiában 40, Venetoban a hivatalos tájékoztatás szerint "57-61 százalékos" volt a részvétel.

Persze ez teljesen mindegy, mert egyik népszavazás se volt ügydöntő. "Mi nem Katalónia vagyunk" - mondta még a szavazást kiíró lombardiai tartományi vezető, Roberto Maroni. "Mi az olasz nemzet része maradunk több autonómiával, míg Katalónia az EU 29. tagállama akar lenni. Mi nem. Még nem" - mondta.

Maroni és venetói kollégája is az Északi Liga tagjai, ez a regionális párt évtizedek óta azért kűzd, hogy az adóbevételek nagyobb része maradjon helyben. Lombardia, illetve fővárosa, Milano Olaszország pénzügyi központja. Venetóval együtt a két tartomány adja az olasz nemzeti vagyon 30 százalékát. Panaszaik szerint ők tartják el a szegényebb olasz tartományokat, ezt igazolja szerintük, hogy a központi költségvetésből Lombardia 54 milliárddal, Veneto 15,5 milliárd euróval kevesebb támogatást kap, mint amennyi adót fizet. 

Mivel a népszavazásoknak valódi tétjük nem volt, a többi párt szimplán az Északi Liga kampányfogásának nevezte a hétvégi szavazásokat. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.