Honoluluban mostantól tilos zebrán átkelés közben telefont nyomkodni

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Honolului útkereszteződés. A héten már tilos mobilozva átkelni a zebrán.Fotó: Jasperdo / Flickr CC BY NC-ND 2.0

Kevés amerikai városban esik közlekedési baleset áldozatául több gyalogos Honolulunál, Hawaii fővárosánál, ahol mostantól tilos az úttesten való átkelés közben telefon, vagy bármely más digitális eszköz kijelzőjét bámulni. Honolulu az első nagyváros az USA-ban, ahol ezt megtiltották, bár a statisztikák szerint az elmúlt évben 11 százalékkal, 6000-re nőtt a gyalogosbalesetek halálos áldozatainak száma, 2000-2011 között pedig több mint 11 ezer gyalogosbalesetet okozhatott az, hogy a gyaloglók figyelmét lekötötte a mobil.

A tiltást nem mindenki üdvözölte, a kritikusok egy része túlzott kormányzati beavatkozásról beszél. Még a város polgármestere, Kirk Caldwell nyilatkozatából is kiérezni valami ilyesmit, ő a törvény szükségességéről lamentálva arra jutott, hogy "néha mintha elmenne a józan eszünk". (Via The Economist)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.