A török határig szorítaná vissza a kurdokat az iraki hadsereg

külföld
2017 október 24., 10:39
comments 110

Kedden az iraki kormányerőhöz tartozó siíta milíciák újabb támadást indítottak a kurd csapatok ellen a török határnál, hogy közelebb kerüljenek a stratégiai fontosságú olajvezetékekhez, amelyeket a bagdadi kormány az ellenőrzése alá akar vonni.

Kurd pesmergák harcolnak Kirkuktól északra.
photo_camera Kurd pesmergák harcolnak Kirkuktól északra. Fotó: MARC-ANTOINE PELAEZ/AFP

Az iraki kormány egy héttel ezelőtt kezdte el kiszorítani a kurd pesmergákat azokról az északi területekről, amelyeket az Iszlám Államtól foglaltak vissza vagy akkor vonultak be, amikor a széteső iraki hadsereg elmenekült onnan, amikor jöttek a szélsőségesek. Egy hete visszafoglalták az olajban gazdag Kirkukot, ami kulcsfontosságú lett volna ahhoz, hogy a független kurd állam életképes lehessen. A helyzetet az is bonyolítja, hogy közben az oroszok bevásárolták magukat az iraki kurdok olaj- és gázmezőibe.

Iraki kurdok Putyin, Barzani és  Netanjahu képével tüntetnek Erbilben.
photo_camera Iraki kurdok Putyin, Barzani és Netanjahu képével tüntetnek Erbilben. Fotó: SAFIN HAMED/AFP

Az autonóm kurd régió vezetése szeptemberben az újonnan szerzett területeken is megtartotta a függetlenségi népszavazást, de a bagdadi kormányt ezt törvénytelennek minősítette. Haidar Abadi iraki miniszterelnök pedig megparancsolta a hadseregnek, hogy vonja ellenőrzése alá a török határ melletti területeket, amelyek már a kurd régi belsejében találhatók.

A kurd hatóságok szerint a pesmergák sikeresen verték vissza az irakiak támadásait Rabi‘a térségében, amely 40 kilométerre fekszik Fish-Khabur átkelőtől. Fish-Khabur pedig stratégiai fontosságú, mert onnan futnak a kurdisztáni és észak-iraki olajat szállító kőolajvezetékek Törökország felé.

photo_camera Fotó: MARC-ANTOINE PELAEZ/AFP

A harcok eddig csak a kurd autonóm tartomány területén kívül zajlottak, azonban ha az iraki hadsereg meg akarja szerezni Fish-Khaburt, akkor át kell lépnie a határon, ami tovább elezheti a konfliktust. Ugyanakkor az iraki hadsereg szóvivője tagadta, hogy harcok zajlottak volna a térségben.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ezen a héten utazott Bagdadba, és felszólította az iraki kormányt, hogy ne fogadják el Irán katonai segítségét, de ezt az iraki miniszterelnök nem fogadta el. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.