A török határig szorítaná vissza a kurdokat az iraki hadsereg

Kedden az iraki kormányerőhöz tartozó siíta milíciák újabb támadást indítottak a kurd csapatok ellen a török határnál, hogy közelebb kerüljenek a stratégiai fontosságú olajvezetékekhez, amelyeket a bagdadi kormány az ellenőrzése alá akar vonni.

Kurd pesmergák harcolnak Kirkuktól északra.Fotó: MARC-ANTOINE PELAEZ/AFP

Az iraki kormány egy héttel ezelőtt kezdte el kiszorítani a kurd pesmergákat azokról az északi területekről, amelyeket az Iszlám Államtól foglaltak vissza vagy akkor vonultak be, amikor a széteső iraki hadsereg elmenekült onnan, amikor jöttek a szélsőségesek. Egy hete visszafoglalták az olajban gazdag Kirkukot, ami kulcsfontosságú lett volna ahhoz, hogy a független kurd állam életképes lehessen. A helyzetet az is bonyolítja, hogy közben az oroszok bevásárolták magukat az iraki kurdok olaj- és gázmezőibe.

Iraki kurdok Putyin, Barzani és Netanjahu képével tüntetnek Erbilben.Fotó: SAFIN HAMED/AFP

Az autonóm kurd régió vezetése szeptemberben az újonnan szerzett területeken is megtartotta a függetlenségi népszavazást, de a bagdadi kormányt ezt törvénytelennek minősítette. Haidar Abadi iraki miniszterelnök pedig megparancsolta a hadseregnek, hogy vonja ellenőrzése alá a török határ melletti területeket, amelyek már a kurd régi belsejében találhatók.

A kurd hatóságok szerint a pesmergák sikeresen verték vissza az irakiak támadásait Rabi‘a térségében, amely 40 kilométerre fekszik Fish-Khabur átkelőtől. Fish-Khabur pedig stratégiai fontosságú, mert onnan futnak a kurdisztáni és észak-iraki olajat szállító kőolajvezetékek Törökország felé.

Fotó: MARC-ANTOINE PELAEZ/AFP

A harcok eddig csak a kurd autonóm tartomány területén kívül zajlottak, azonban ha az iraki hadsereg meg akarja szerezni Fish-Khaburt, akkor át kell lépnie a határon, ami tovább elezheti a konfliktust. Ugyanakkor az iraki hadsereg szóvivője tagadta, hogy harcok zajlottak volna a térségben.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ezen a héten utazott Bagdadba, és felszólította az iraki kormányt, hogy ne fogadják el Irán katonai segítségét, de ezt az iraki miniszterelnök nem fogadta el. (Reuters)