Az izraeli elnök demokrácia elleni puccsal vádolja Benjámin Netanjahu kormányát

Reuven Rivlin izraeli elnök a kneszet téli ülésszakát megnyitó beszédében az izraeli demokrácia alappillérei elleni puccsal vádolta meg Benjámin Netanjahu kormányát. 

Rivlin az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság gyengítésére és lejáratására tett lépéseket úgy minősítette mint az izraeli demokrácia gyengítésének folyamatos kísérletét, és elítélte a fékek és ellensúlyok rendszerének leépítését.

Reuven RivlinFotó: MATTHIAS BALK/dpa Picture-Alliance/AFP

Ezúttal a többség uralma az egyedüli uralkodó. Az egész ország és intézményei átpolitizáltak” - mondta az elnök. „Egy új valóságot alkottak, amelyben minden politikai - a média, a demokratikus intézmények, egészen a számvevőszékig - politikai. A legfelsőbb bíróság - politikai. A biztonsági erők - politikaiak" - tette hozzá az államfő, aki szerint ezek az intézmények mind olyanok kezébe kerültek, akik hűségesek  Netanjahuhoz .

Kiemelte, hogy egy demokratikus ország irányítása arról szól, hogyan kötünk megállapodásokat, nem pedig arról, hogyan győzzük le az ellenfelünket. 

Rivlin elnök Benjámin Netanjahunak a médiát, a jogrendszert és legutóbb a rendőrséget célba vevő támadásaira felelt, ugyanis a miniszterelnök ezeket vádolta meg az ellene folytatott korrupciós vizsgálatok nyomozati anyagainak közlésével és kiszivárogtatásával.

Rivlin azért kelhetett a demokratikus jogrend védelmére, mert David Bitan, a kormánykoalíció elnöke támogatná azt az egyéni képviselői indítványt, amely megtiltaná a rendőrségnek a hivatalban lévő miniszterelnök elleni nyomozást.

Bitán emellett már a jövő héten át szeretne vinni a törvényhozáson egy másik törvényt is, amely megakadályozná a rendőrséget abban, hogy vádirati javaslattal adja át a nyomozati anyagot az ügyészségnek. A törvényjavaslatok célja a helyi média szerint az, hogy ezzel lefékezzék, illetve leállítsák a Benjámin Netanjahu elleni korrupciós ügyeket.

Aviháj Mandelblit államügyész hétfőn egyenesen abszurdnak nevezte az indítványokat, ami várhatóan azt jelenti, hogy ha el is fogadná őket a kneszet, ha beadványt nyújtanak be ellenük a legfőbb bíróságon, akkor az államügyész nem védené meg azokat. (Guardian/MTI)