Egy év után eltemetik a thai királyt

Szerdán megkezdődött a több mint egy éve, 88 éves korában elhunyt thai uralkodó ötnapos temetési szertartása, amelyen várhatóan százezrek fogják leróni kegyeletüket a több mint hét évtizeden át uralkodó Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) előtt.

Gyászol thaiföldiek 20116 októberében, a király halála utánFotó: LILLIAN SUWANRUMPHA

A tavaly október 13-án elhunyt király temetését egyetlen fia, Maha Vadzsiralongkorn (X. Ráma) jelenlegi thai uralkodó vezetésével bonyolítják le buddhista szertartás szerint. IX. Ráma földi maradványait egy pompás, egy év alatt épült, 80 ezer négyzetméteres, aranyozott palotaszerű krematóriumban égetik el.

A trópusi meleg ellenére talpig feketébe öltözött gyászolók ezrei vártak arra szerdán, hogy beléphessenek a thaiföldi főváros, Bangkok történelmi és királyi negyedébe, ahol végső búcsút vesznek Aduljadedzstől. 

A gyászszertartásra az előzetes becslések szerint mintegy negyedmillió ember érkezik az elkövetkezendő napokban.

Az uralkodót csütörtökön hamvasztják el, a hamvait tartalmazó urnát pedig több ezer katona fogja kísérni és átszállítani egy 19. századi szekéren a bangkoki palota közelében található sírhoz. Október 26-át, IX. Ráma hamvasztásának napját nemzeti emléknappá nyilvánították Thaiföldön.

A csütörtöki gyászszertartáson részt vesz többek között Zsófia spanyol királyné, Máxima holland királyné, Szilvia svéd királyné és Matild belga királyné. II. Erzsébet brit királynőt fia, András yorki herceg fogja képviselni. Rajtuk kívül az ázsiai monarchiák vezetőire, köztük a bhutáni uralkodó jelenlétére is számítanak. Japánt Akihito japán császár egyik fia, Akisino herceg és felesége fogja képviselni.

Az ötnapos, buddhista temetési szertartás megszervezése csaknem egy évig tartott és 3 milliárd thai bátba (csaknem 24 milliárd forintba) került. A temetési szertartás október 29-ig tart.

Habár Thaiföldön az uralkodónak pusztán reprezentatív feladatai vannak, IX. Ráma az egység jelképe volt a politikailag megosztott országban. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.