Teljessé vált a neomaoista fordulat Kínában

külföld
2017 október 25., 11:51
comments 98
Hszi Csin-ping elnök
photo_camera Hszi Csin-ping boldog Fotó: WANG ZHAO/AFP

Szakítva a Mao halála után kialakult hagyománnyal Hszi-Csinping kínai pártfőtitkár úgy kezdheti meg második, a fenti hagyományok alapján elvben utolsó ötéves ciklusát, hogy nincs egyértelmű utódjelöltje. A hagyomány alapján a párt főtitkárát két ötéves ciklusra választják meg, és a második ötéves ciklusra – Hszi most ezt kezdi meg – már az állandó bizottság tagjai közé választják a potenciális utódját. Idén ez alapján legalább egy, már a hatvanas években született vezetőt be kellett volna választani a testületbe, ehhez képest most a legfiatalabb új tag, a királycsinálónak tartott, a párt személyzeti politikájáért felelős Csao Lö-csi is már elmúlt 60, vagyis a legközelebbi pártkongresszus idején már 65 éves lesz, három évnyire a nem hivatalos nyugdíjkorhatártól, amely után már nem illik posztot vállalni.

A héttagú állandó bizottság másik hat tagja mind idősebb 62 évesnél, így elméletileg nem lehetnek Hszi utódjai. Már ha Hszi egyáltalán úgy tervezi, hogy 2022-ben távozik. Vannak ennek ellentmondó jelek, például az, hogy az idei kongresszuson egyhangú döntéssel a pártalkotmányba foglalták Hszi ideológiáját, a „Hszi Csin-ping-i Gondolatot”, amivel Hszit gyakorlatilag is Mao szintjére emelték – rajtuk kívül nincs nevesítve más kínai pártvezető a pártalkotmányban.

Li Ko-csiang nem annyira boldog
photo_camera Li Ko-csiang nem annyira boldog Fotó: WANG ZHAO/AFP

A pártalkotmányba foglalással új központi ideológiává emelt Hszi Csin-ping-i Gondolat bizonyos részei kifejezetten progresszívek. Ilyen például az „ember és természet harmonikus együttélése”, amely minden bizonnyal a megújuló erőforrások szerepének már folyamatban levő növelésére utal.

Más részei viszont a személyi kultusz időszakát idézik, például az a pont, amely szerint „a pártnak teljhatalma van a néphadsereg felett”, különös tekintettel arra, hogy most zajlottak le a valaha volt legnagyobb személycserék a Népi Felszabadító Hadsereg vezetésében. Hszi már a haderőreform részeként megkezdte a központosítást, a párt vezető szerepének pártalkotmányba foglalása ennek csak a hivatalossá tétele volt.

Ez a fajta centralizáció amúgy is jellemzője volt Hszi eddigi országlásának is. Részben ezt a célt szolgálta a korrupcióellenes harc a papíron jól hangzó programja is. Hszi első öt évében egymillió pártfunkcionáriust távolítottak el korrupció gyanújával, ami nagyszerűen alkalmas volt arra is, hogy eltakarítsa pártbeli vetélytársait.

Az új állandó bizottság, Kína legnagyobb hatalmú testülete, benne Hszivel és négy közeli szövetségesével. Balról jobbra: Han Cseng, Vang Hu-ning, Li Csan-su, Hszi Csin-ping, Li Ko-csiang, Vang Jang, Csao Le-csi.
photo_camera Az új állandó bizottság, Kína legnagyobb hatalmú testülete, benne Hszivel és négy közeli szövetségesével. Balról jobbra: Han Cseng, Vang Hu-ning, Li Csan-su, Hszi Csin-ping, Li Ko-csiang, Vang Jang, Csao Lö-csi. Fotó: WANG ZHAO/AFP

Ezek a külön-külön is egyirányba mutató lépések a nyilvánvaló utódjelölt hiányával együtt valóban felvetik a kérdést, hogy vajon mik Hszi hosszútávú tervei. Az egyeduralmat korlátozó kollektív vezetés visszaszorítása és az utódlás bizonytalansága legalábbis sejteti, hogy Hszi öt évnél hosszabbra tervez Kína élén.

A gyanút az új állandó bizottság összetétele sem oszlatja el, abban egyértelmű többségbe kerültek Hszi közeli szövetségesei:

  • Vang Hu-ning, Hszi külpolitikai főtanácsadója, a „neo-autoritarianizmus” neves teoretikusa, aki maga is nagy híve a hatalom központosításának, és akinek eddig is nagy szerepe volt Hszi gondolkodásának alakításában;
  • Li Csan-su, Hszi kabinettfőnöke, vagyis legbizalmibb embere, aki mind Hszi egyeduralmának megerősítésén, mind a Hszi Csin-ping-i Gondolat pártalkotmányba foglalásán keményen dolgozott;
  • Han Cseng, aki akkor volt Hszi helyettese, amikor a főtitkár rövid ideig Sanghaj párttitkára volt;
  • Csao Lö-csi, aki eddig a párt káderpolitikájáért felelt, és akinek az apja Hszi apjának a jóbarátja. Most ő lett a korrupcióellenes harc főfelelőse, aminél kevés bizalmibb állás van, lásd fentebb.

Két kakukktojás is akad:

  • Vang Jang, Kína kereskedelmi főtárgyalója, aki kínai léptékkel igazi liberálisnak számít, mert legalább névleg elismeri a civil társadalom létjogosultságát;
  • és Li Ko-csiang, a miniszterelnök, akit az előző főtitkár, Hu Csin-tao emberének tartanak, és akinek a hatalmát Hszi már eddig is erősen korlátozta. Li már 67 éves, vagyis hosszú távon biztos nem jelent veszélyt Hszi hatalmára, a következő pártkongresszus előtt szinte biztosan visszavonul.

Mindazonáltal vannak azért jelei, hogy Hszi is gondolkozik már az utódlás kérdésén. A párt második legfontosabb testületébe, a 25 tagú politikai bizottságba azért bekerült Hszi négy, fiatalabb protezsáltja, akiknek a munkásságát a következő öt évben közelebbről is megfigyelheti a pártvezetés. (A BBC - 1, 2 -, a Guardian, a Financial Times és a New York Times tudósításai alapján.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.