A brit védelmi miniszter szerint nem szerencsés, ha a képviselők Szaúd-Arábiát kritizálják, mert ezzel árthatnak a fegyvereladásoknak

Több 444 videó?
Szeretném

Michael Fallon a parlament védelmi bizottsága előtt jelent meg, itt kérdeztek rá arra is, hogy miért nem sikerült még aláírni a tervezett szerződést a Typhoon-vadászgépek eladásáról Szaúd-Arábiával. 

A védelmi miniszter válaszában elmondta, hogy iszonyat keményen dolgozik a tranzakció megkötésén, legutóbb szeptemberben járt a királyságban, hogy tárgyaljon. Majd elmondta azt is a bizottságnak, hogy szomorú, de bizony az nem segít sokat a brit parlamentben a Szaúd-Arábiával megfogalmazott kritikák nem segítenek sokat. Utána rövidre zárva annyit mondott, hogy erről most nem is mond többet, de minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy arra buzdítsák a szaúdiakat, hogy előrelépjenek ebben az ügyben. 

A közelmúltban Szaúd-Arábia valóban sok kritikát kapott brit képviselőktől, főleg a jemeni bombázások miatt, melyek a civil lakosságot sem kímélték. 

Emberi jogi szervezetek képviselői hevesen ki is keltek a miniszter szavai szerint, szerintük nincs az rendben, hogy a brit kormány minisztere nyíltan humanitárius és jogi kérdések elé helyezi a fegyvereladások ügyét, és erre biztat más politikusokat is. 

A brit kormány az utóbbi időben nagy erőkkel állt rá a fegyvereladásokra, a hadiipar felpörgetésével is pótolnák a brexit okozta gazdasági kieséseket. (Guardian)