A svéd parlament 23 tagja számolt be arról, hogy érte már őket szexuális zaklatás

Az Expressen című napilap értesült úgy, hogy a svéd törvényhozás több tagjával is előfordult, hogy saját pártjuk tagjai, illetve parlamenti képviselőtársaik molesztálták őket. Annie Lööf, a Centrumpárt elnöke például elmondta: politikai találkozókon is került már kellemetlen helyzetbe amiatt, hogy valaki kéretlenül megérintette őt.

Az Expressen 347 svéd parlamenti képviselőnek küldött el egy kérdőívet, amelyek közül 101 darabot kapott vissza kitöltve. Összesen 23 válaszadó számolt be arról, hogy politikai karrierjük során molesztálták őket. Ugyan voltak köztük férfiak is, túlnyomó többségükben nők tapasztaltak szexuális jellegű visszaéléseket. 

A szexuális zaklatás elleni, internetes közösségi oldalakon futó #MeToo kampányhoz múlt héten csatlakozott Margot Wallström svéd külügyminiszter is, aki elárulta, hogy a legmagasabb politikai szinten is volt már része szexuális zaklatásban. Évekkel ezelőtt az európai vezetők egyik találkozóján kezdte el tapogatni a combját az asztalszomszédja.

Margot Wallstrom külügyminiszterFotó: JEWEL SAMAD/AFP

Lsa Regner esélyegyenlőségi miniszter pedig arról beszélt az Expressen TV-nek, hogy egy megbeszélésen megtapogatta őt egy magas rangú uniós politikus. 

Svédországban televíziós személyiségeket is nyilvánosan megvádoltak már azzal, hogy női kollégákat molesztálnak. Múlt hét végén több svéd városban is ezrek tiltakoztak az utcákon a szexuális zaklatások ellen. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.