Annyira az agyára ment a sok szélsőjobbos konteó a neten, hogy lepedofilozta, majd agyonszúrta a saját apját

INTERNET
2017 október 26., 11:15
comments 380

Borzalmas eset mutatta meg Amerikában, hogy hová vezethet az, ha valaki valóban elhiszi az interneten terjedő, eredetileg politikai propagandacélból kitalált álhíreket.

Lane Davis
photo_camera Lane Davis

Lane Davis, 33 éves, állástalan amerikai férfi, aki mindeddig a szüleivel élt egy Washington állam partjainál található, idilli külsejű szigeten. Davis egy év után otthagyta az egyetemet, sosem volt normális állása, a napi tevékenysége pedig kimerült az aktív netes trollkodásban és flémelésben, meg a Youtube-csatornája gondozásában, bizonyos körökben mégis ismert figurának számított Seattle4truth néven. Davis ugyanis a szélsőjobbos alt right mozgalom közepesen ismert figurája, aki egy időben az alt right-szupersztár Milo Yiannopoulos gyakornoka is volt - még közös cikket is jegyzett a mesterrel - és igen aktív a Reddit Donald Trump subredditjében is. 

Davis cikkeket is írt ugyan egy, még a Beitbart Newstól is jobbra álló weboldalra, de a fő tevékenységét a liberálisokat és a baloldalt “leleplező”, oltásellenes és egyéb összeesküvéselméletek netes megosztása, Donald Trump dicsőítése, illetve a fórumokban történő trollkodás jelentette.

A normális ember az ilyen figurák netes nyomai láttán gyakran kérdezi meg magától, hogy ezek az alakok vajon tényleg elhiszik akár egy pillanatra is az általuk megosztott, jellemzően egy-két kattintással leleplezhető hazug ostobaságokat. Davis szörnyű példája azt mutatja, hogy megdöbbentő módon néha tényleg előfordul, hogy igen, ami viszont okszerűen irtózatos következményekkel jár.

Elátkozott péntek

Lane Davis július 14-én, pénteken azzal töltötte a délelőttjét, mint általában: megosztott néhány összeesküvéselméletet arról, hogy Hillary Clinton kampányfőnöke pedofilhálózatot üzemeltet, egy vezető demokrata politikust pedig igazából azért gyilkoltak meg, mert a WikiLeaksnek szivárogtatott ki pártanyagokat. 

Davis nemcsak a kommentjeiben szokott tombolni, hanem internetezés közben a való életben is üvöltőrohamokat kapott a gép előtt, annyira felizgatta a liberálisok galádsága. Ez a szokása eddigre már annyira aggasztó méreteket öltött, hogy az apja, Chuck egy ideje elkezdte rögzíteni a kirohanásait a telefonjára. Most is így történt.

Július 14-én délutánra a szülei már nem bírták tovább a kiabálást, és megkérték, hogy menjen el kicsit otthonról. Davis ezen annyira kiborult, hogy tombolva üldözni kezdte őket a házukban, majd ordítva arcon köpte az apját, azt kiabálva, hogy nem őket akarja megölni, hanem az országukat uraló pedofilokat.

A rémült anya ekkor hívta először a rendőrséget. A Daily Best által megszerzett beszélgetés azzal indult, hogy az ijedt nő elmondja: a fiúk fizikailag nem fenyegeti ugyan őket, de magán kívüli állapotba került és interneten olvasott dolgokról ordibál.

A nő a diszpécsernek azt is elmondta, hogy a fia nem drogozik és nincsenek ismert mentális problémái, de nem dolgozik és gyakran vannak ilyen kitörései. A diszpécser azt javasolta, hogy a járőr kiérkezéséig próbáljanak távol maradni a fiuktól. Az anya erre - némileg ellentmondva annak a korábbi állításának, hogy nincsenek fizikai veszélyben - azt felelte, hogy próbálják, de nehéz távol maradni, ha a fiú egyszer összevissza kergeti őket a házban. A nő azt is mondta, hogy

Nagyon feldühítette valami balos pedofilokról olvasott hír az interneten, azt gondolja, hogy mi is balosok vagyunk és pedofilnak is nevezett minket. Nem is értem ezt az egészet.

Az anya ekkor még képes volt - igaz keserűen - felnevetni, amikor azt közölte a diszpécserrel, hogy

Az interneten éli az életét és nagyon felpiszkálja, ami ott folyik. Itt már beavatkozásra van szükség.

A rendőr ekkor azzal tette le a telefont, hogy a kollégák már úton vannak, de a troll apjának felvételre állított telefonja felvette a következő 12 perc borzalmas történéseit.

A börtön árnyéka

A fiú teljesen kiborult azon, hogy a szülei kihívták a rendőrséget, és arról kiabált, hogy mit fog tenni, ha börtönbe kerül azért, mert gyilkossággal fenyegetett másokat. Miközben az apja kérlelte, hogy tegye el a kezében tartott kést, az anyja azt próbálta megmagyarázni, hogy senki sem akarja börtönbe juttatni, csak segítségre van szüksége. Davis azonban mintha meg sem hallotta volna az anyja szavait, azon lamentált, hogy “szóval börtönbe akartok küldeni. Vége az életemnek”. 

Az anyja percekkel később újra hívta a rendőrséget. A felvételen jól hallható, hogy zihálva fut, közben az sikoltja, hogy “megkéselte!”

Az összeesküvés-elméletekbe belezakkant fiú egy nagy séfkéssel mellbe és hátonszúrta a 73 éves apját, majd feltett kézzel kiment a kertbe, hogy úgy várja meg a rendőröket.

Akiknek utóbb azt állította, hogy a vita azon tört ki, hogy

a kisgyerekek beleegyezhetnek-e a szexbe

És hogy az apja nácinak és rasszistának nevezte őt. Az apagyilkos alt rightos tárgyalását januárban tartják. (via Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.