Elfekvők helyett Airbnb-ben helyeznék el a brit betegeket

Egészségügy
2017 október 26., 12:12
comments 36

Évről évre egyre több idős, törékeny, de ezt leszámítva egészséges embert hagynak kórházi ágyakon aszalódni, írta múlt heti jelentésében az Age UK idősekről gondoskodó jótékonysági szervezet. Ez egyrészt lelkileg se jó, másrészt a kórházakat is túlterheli, ezekben egyre nagyobb a zsúfoltság. A brit egészségbiztosító, az NHS ezért kísérleti jelleggel 30 essexi páciensét kórházi szoba helyett magánemberektől bérelt szobában helyezné el.

A szolgáltatást a CareRoomstól rendelik meg, ez azt vállalta, hogy a külön fürdőszobás vendégszobákat "biztonságos ellátóhelyekké" alakítja a már csak lábadozó pácienseknek. A bérbeadókat átvilágítják, elvárás még velük szemben, hogy napi háromszor megmelegítsék a betegek ételét és gondoskodjanak a folyadékellátásukról. Cserébe képzést is kapnak, és segélyvonalon segítséget is kérhetnek.

Mint írják, "praktikus alternatívát kívánnak nyújtani a kórházi és szanatóriumi ellátásnak".

A tesztidőszakban a tervek szerint öt-tíz bérbeadó fogadna betegeket a következő három hónapban. De még ezt is csak akkor indítják el, ha garantálni tudják, hogy az ellátás "legalább olyan biztonságos, vagy még biztonságosabb", mint az alapellátásban. Úgy számolnak, hogy a programra egyedülálló, vagy megfelelő támogatás nélküli, esetleg mozgásukban korlátozott betegek jelentkeznek majd a programra. Például valaki, aki a lábtörése után saját lakásába nem tudna kényelmesen feljutni, de egy földszinti lakás szobájában már kényelmesen lábadozhatna.

Persze akadnak aggályok. A kísérletben érintett southendi kórház megmentését céljául kitűző civil csoport, a Save Southend A&E szerint a magánszemélyeknél elhelyezett pácienseket komoly veszélyeknek, anyagi és érzelmi zsarolásnak teszik ki, hiszen ez szerintük még a hivatalos betegotthonokban is jellemző, pedig azok ellenőrizhetőbben működnek. Szerintük a szolgáltatást nyújtó magánszemélyeket nagyon szigorú, többlépcsős ellenőrzés alá kell vonni. (Via The Irish Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.