Rajtaütöttek a bajai parlagfűpápán, aki az Istenek eledelét árulta

Rendkívüli hírlevél
Amit 2021-ben azonnal tudni kell.

Mintegy 2 mázsa illegálisan forgalmazott parlagfű tablettát és parlagfű őrleményt találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy bajai vállalkozásnál - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.

A cuccot Istenek eledele néven terítették a bioboltokban és a neten (megnéztem, és most is lehet belőle rendelni), pedig hát Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A bajai parlagfüves szabálysértését tovább súlyosbítja, hogy a háza pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális termékeket, miközben az ingatlan nyilván sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

A parlagfű és az abból készült élelmiszerek "új élelmiszernek" minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Mivel a parlagfű citotoxikus és sejtmérgező hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges - olvasható a Nébih közleményében. 

A bukolikus hangulatban elnevezett Dombszéli Vadgesztenye Kft-re több százezer forintos bírság várhat. 

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.