Trump közegészségügyi szükségállapotot hirdetett az opioidok miatt

külföld
2017 október 26., 20:11
comments 103

Ahogy azt várni lehetett, csütörtökön Donald Trump nemzeti közegészségügyi szükséghelyzetet hirdetett az Egyesült Államokban az egyre súlyosbodó opioid-válság miatt. A heroinnál sokkal halálosabb, szélsebesen terjedő szerekről korábban nagyon részletesen írtunk. Mint abban a cikkünkben is szerepel, az Egyesült Államokban 2015-ben 33 ezren haltak meg opioid-túladagolásban - több mint kétszer annyian mint 10, négyszer annyian mint 20 éve, és ez még messze nem a jéghegy csúcsa. A közegézségügyben dolgozók hiába kongatták a vészharangot, tavaly ismét szintet ugrott a járvány: 

2016-ban 52 ezren haltak meg opioidok miatt, majd egy év alatt 64 ezerre ugrott a túladagolásos halálesetek száma.

Trump bejelentésével ugyan új források nem állnak majd rendelkezésre a válság kezelésére, de az elnök szerint a szövetségi kormány minden létező fronton agresszív támadást fog indítani az opoid-járvány ellen. 

Az Axios összefoglalója szerint Trump egy személyes történet felől mutatta be, többek között hogyan képzeli a megoldást: testvére alkoholproblémáit felidézve beszélt arról, hogy nagyon kemény, nagyon nagy, igazán nagy kampány kell, hogy még azelőtt elérjék az embereket, mielőtt elkezdenék az egészet. 

Az opioidok fogyasztásával összefüggésben naponta több mint 140 amerikai veszíti életét. Trump korábban azt mondta, hogy nemzeti szükséghelyzetet fog hirdetni, ami lehetővé tette volna újabb források felszabadítását. A most bejelentett közegészségügyi szükséghelyzet viszont csak meglévő források átcsoportosítására ad alkalmat. 

Trump a most bejelentett intézkedésekkel minden szövetségi ügynökséget arra utasított, hogy tegyék meg a tőlük telhető intézkedéseket a helyzet megfékezésére. A szükséghelyzet egyben lehetőséget teremt arra, hogy az államok nagyobb mozgásteret kapjanak a már meglévő szövetségi források felhasználásában, elsősorban a HIV-kezelésekre szabott források átcsoportosításával.  

A mostani intézkedéscsomag része többek között egy alap, ami segíthet azoknak, akik függőségük miatt nem tudnak munkába állni, az egészségügyi szolgáltatók fognak tudni új szakembereket felvenni. 

Abban sokan egyetértenek, hogy Trump bejelentése fontos lépés a probléma súlyosságára való figyelemfelhívás miatt, ugyanakkor sokak szerint nem vállal elég nagyot, mivel nem biztosítja a Fehér Ház a szükséges erőforrásokat. 

Fehérházbeli források utaltak arra, hogy a kormány szeretné elérni, hogy a Kongresszus hagyjon jóvá további forrásokat az év végi költségvetési tárgyalások során. (BBC, Axios)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.