Magára maradt függetlenségével Katalónia

Miután a katalán parlament megszavazta a függetlenedésről szóló javaslatot, a legerősebb európai államok sietve közölték: nem támogatják az elszakadást. A dél-amerikai úton lévő Emmanuel Macron francia elnök teljes támogatásáról biztosította Mariano Rajoy spanyol miniszterelnököt. 

"Egyetlen tárgyalópartnerem van Spanyolországban, és az Rajoy, a miniszterelnök. (.) Spanyolország jogállam, alkotmányos szabályokkal,"

mondta Macron. A vele együtt utazó Jean-Claude Juncker hangsúlyozta: el kell kerülni mindenféle szakadást és törést az EU-n belül. A brit kormányfő közleményben tudatta, hogy nem ismeri és a jövőben sem fogja elismerni a katalán függetlenség egyoldalú kinyilatkozását. A brit kormány a spanyolországi jogállamiság fennmaradását, a spanyol alkotmány tiszteletben tartását és Spanyolország egységének megőrzését szeretné, írta Theresa May. 

Fotó: LLUIS GENE/AFP

"Aggódva szemléli" Berlin a spanyol híreket, áll a német kormányszóvivő közleményében. Steffen Seibert szerint a német kormány szerint a katalóniai regionális parlament ismét megsértette Spanyolország alkotmányát. Támogatják 

a spanyol miniszterelnök törekvéseit az alkotmányos rend helyreállítására. 

(MTI/AP)