Öt hónap után mentettek meg két, a tengeren hánykolódó nőt és kutyáikat

Tasha Fuiaba bő öt hónap után elhagyhatja megrongálódott hajóját.Fotó: JONATHAN CLAY/AFP

Öt hónap után megtalálták Jennifer Appelt és Tasha Fuiabát, akik kutyáikkal május 3-án keltek útnak Hawaiiról hajójukkal. Tahitira akartak menni, de aztán, miután előbb elromlott a motorjuk, majd még az árbocuk is eltört, alaposan lesodródtak az útvonalról. Bő öt hónappal később, szerdán Japán partjaitól 1500 kilométerre délkeletre - eredeti úticéljuktól bő 8000 kilométernyire talált rájuk egy tajvani halászhajó, amely riasztotta az amerikai parti őrséget.

Jennifer Appel már az utazás első napján a vízbe ejtette a mobilját.Fotó: JONATHAN CLAY/AFP

Appel és Fuiaba az előrelátásuknak köszönhetik az életüket. A két nő egy évre elég száraz élelmiszert csomagolt az útra, amire egy víztisztító berendezést is magukkal vittek, így se éhezniük, se szomjazniuk nem kellett.

Zeus, a Hátterben sárga pólóban álló Fuiaba kutyája a USS Ashland fedélzetén.Fotó: JONATHAN CLAY/AFP

A két nő most a mentésükre érkezett USS Ashland fedélzetén lábadozhat, majd a legközelebbi kikötőben hagyhatják el a hajót. Kaptak orvosi ellátást, ételt és szállást is.

Az AP elérte Appel 75 éves édesanyját, Joyce-t, aki Houstonban él. Ő utoljára az indulása napján beszélt a lányával, aki már az út első napján elhagyta a telefonját, ami a fedélzetről az óceánba zuhant. Joyce szerint a lánya csütörtök hajnalban telefonált. „Azt mondta, »anya?«, amire én visszakérdeztem, hogy »Jennifer!?«, mert már vagy öt hónapja nem hallottam róla. »Igen, anya«, válaszolta. Nagyon izgalmas volt".

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.