Öt hónap után mentettek meg két, a tengeren hánykolódó nőt és kutyáikat

2017 október 27., péntek 5:17
195
Tasha Fuiaba bő öt hónap után elhagyhatja megrongálódott hajóját. Fotó: JONATHAN CLAY/AFP

Öt hónap után megtalálták Jennifer Appelt és Tasha Fuiabát, akik kutyáikkal május 3-án keltek útnak Hawaiiról hajójukkal. Tahitira akartak menni, de aztán, miután előbb elromlott a motorjuk, majd még az árbocuk is eltört, alaposan lesodródtak az útvonalról. Bő öt hónappal később, szerdán Japán partjaitól 1500 kilométerre délkeletre - eredeti úticéljuktól bő 8000 kilométernyire talált rájuk egy tajvani halászhajó, amely riasztotta az amerikai parti őrséget.

Jennifer Appel már az utazás első napján a vízbe ejtette a mobilját. Fotó: JONATHAN CLAY/AFP

Appel és Fuiaba az előrelátásuknak köszönhetik az életüket. A két nő egy évre elég száraz élelmiszert csomagolt az útra, amire egy víztisztító berendezést is magukkal vittek, így se éhezniük, se szomjazniuk nem kellett.

Zeus, a Hátterben sárga pólóban álló Fuiaba kutyája a USS Ashland fedélzetén. Fotó: JONATHAN CLAY/AFP

A két nő most a mentésükre érkezett USS Ashland fedélzetén lábadozhat, majd a legközelebbi kikötőben hagyhatják el a hajót. Kaptak orvosi ellátást, ételt és szállást is.

Az AP elérte Appel 75 éves édesanyját, Joyce-t, aki Houstonban él. Ő utoljára az indulása napján beszélt a lányával, aki már az út első napján elhagyta a telefonját, ami a fedélzetről az óceánba zuhant. Joyce szerint a lánya csütörtök hajnalban telefonált. „Azt mondta, »anya?«, amire én visszakérdeztem, hogy »Jennifer!?«, mert már vagy öt hónapja nem hallottam róla. »Igen, anya«, válaszolta. Nagyon izgalmas volt".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt