Trump mégse hozza nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosság minden aktáját

külföld
2017 október 27., 04:49
comments 73

Egy héttel ezelőtti ígéretével szemben Donald Trump mégse hozza nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosság minden titkosított aktáját. A Fehér Ház csütörtök este jelentette be, hogy a Nemzeti Levéltár még az éjjel nyilvánosságra hoz 2800 dokumentumot. És azt, hogy még vagy 300 feljegyzés, hangfelvétel, egyéb dokumentum továbbra is titkos marad.

A Hill értesülései szerint Trump elrendelte, hogy ezt a háromszáz dokumentumot a következő 180 napban alaposan vizsgálják át, majd ezután döntenek a nyilvánosságra hozatalukról.

Trump korábban az összes akta kitakarások nélküli nyilvánosságra hozatalát ígérte, de a Fehér Ház csütörtök este kiadott közleménye szerint végül a "minisztériumok és szervezetek" javaslatára "bizonyos információkat nemzetbiztonsági okokból, törvényi és külpolitikai megfontolásokból [...] meg kell szerkeszteni" a nyilvánosságra hozataluk előtt. "Nincs más választásom - ma -, mint ezt inkább elfogadni, semmint visszafordíthatatlan károkat okozni nemzetünk biztonságának" - közölte Trump.

Roger Stone, Trump egyik kampányguruja azt mondta a Washington Postnak, hogy elsősorban a CIA igazgatója, Mike Pompeo lobbizott egyes dokumentumok átmeneti visszatartásáért. Stone amúgy maga is amatőr JFK-kutató, könyvet is írt a témában, amiben Lyndon B. Johnsont, Kennedy volt alelnökét és utódját gyanúsítja a gyilkossággal. Stone karrierje a Kennedyvel és Johnsonnal is ellenséges Nixon kampányembereként kezdődött.

A Kennedy-aktákat amúgy nem Trump döntése, hanem egy 1992-ben hozott törvény alapján kellett most csütörtökig nyilvánosságra hozni. A most nyilvánosságra kerülő iratokban a történészek szerint a gyilkos, Lee Harvey Oswald előéletéről - utazásairól és kapcsolatrendszeréről, illetve a gyilkosság előtt két hónappal orosz és kubai titkosügynökökkel Mexikóban folytatott megbeszéléseiről derülhetnek ki eddig nem ismert részletek. Arra viszont nem számítanak, hogy bármelyik dokumentum alapjaiban változtatná meg eddigi ismereteinket. (Via MTI, The Hill, The Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.