Trump megnyitja a Kennedy-gyilkosság aktáit

Tbg
külföld
2017 október 21., 11:30
comments 120

Háromezer titkosított akták hoz nyilvánosságra az amerikai nemzeti archívum október 26-án, miután Donald Trump elnök úgy ítélte meg, hogy nyilvánosságra hozhatóak.

A Kennedy-gyilkosság nyomozati anyagát titkosították, ám 1992-ben a gyilkosság adatait titkosító törvény elvesztette hatályát, és adott a kormánynak további 25 évet arra, hogy minden dokumentumot nyilvánosságra hozzon.

John F Kennedy amerikai elnök és Willy Brandt berlini polgármester 1961-ben
photo_camera John F Kennedy amerikai elnök és Willy Brandt berlini polgármester 1961-ben Fotó: Ann Ronan Picture Library/Photo12

Az akták között nemcsak a 60-as, 70-es években született dokumentumok vannak, hanem sok közülük 1990-es évekből való. Ennek az az oka, hogy Oliver Stone 1991-es filmje a gyilkosságról újra népszerűvé tette a gyilkosság körüli összeesküvés-elméleteket, és emiatt újabb vizsgálatok és nyomozások indultak a kedélyek csillapítására. (USA Today)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.